Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Klausův Hájek předpověděl dobu ledovou. Zcela vážně

Klausův Hájek předpověděl dobu ledovou. Zcela vážně
zdroj: tisková zpráva

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz varuje před nebezpečím globálního ochlazování a příchodem doby ledové, na něž upozorňuje řada renomovaných vědců.

Teorii o člověkem způsobeném globálním oteplování považuje Hájek za jasný podvod. Člověk a koncentrace CO2 má podle něho naprosto minimální vliv a klima na Zemi určuje sluneční aktivita.

Globální oteplování a tání ledovců se stoupající hladinou oceánů podle nejnovější analýzy uznávaných fyziků nehrozí. Naopak během deseti let začne malá doba ledová. Slunce totiž přechází do své útlumové fáze.

Klima ovlivňuje Slunce, nikoli CO2

Zprávu zveřejnili vědci z americké Národní sluneční observatoře (NSO) a Výzkumné laboratoře vzdušných sil USA. Předpověď potvrzují podle serveru Register.com tři nezávislé analýzy založené na pozorování Slunce, které vykazuje sníženou aktivitu, jež neodpovídá střídání maxim a minim v rámci pozorovaných jedenáctiletých cyklů.

Podobně podle společného výzkumu odborníků z botanického ústavu na Hohenheimské univerzitě ve Stuttgartu a jejich ruských kolegů z Helmholtzova centra pro životní prostředí, zveřejněného vloni v srpnu, nemají na změnu klimatu vliv emise CO2, nýbrž právě sluneční aktivita.

Celý článek na ParlamentniListy.cz