Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Kdyby vládli komunisté, máslo by stálo 60 korun

Kdyby vládli komunisté, máslo by stálo 60 korun
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Dá se říci, že na každém rohu slyšíme, jak to či ono je dnes „neskutečně" drahé proti ještě třeba socialistickému roku 1989. Na stránkách Českého statistického úřadu se nachází zajímavá aplikace, která vytvořila socialistického pana průměrného s tehdejší průměrnou mzdou.

Za rok 2010 dosáhla v Česku průměrná mzda 23 951 korun. Ovšem vyšší mzdu než 24 001 korun v ČR pobíralo pouze 38,8 procenta zaměstnanců. Proto větší vypovídající hodnotu o průměru mzdy, kterou pobírá většina obyvatel České republiky je takzvaný medián.

Průměrnou mzdou měřit nelze

Ten vznikne seřazením mezd a platů všech zaměstnanců od největší po nejmenší. Zaměstnanec nacházející se se svou mzdou přesně uprostřed pak pobírá medián mezd. Medián tak tedy více odpovídá představě úrovni mzdy „průměrného" zaměstnance.

Podle tabulek OECD pak medián v Česku dosahuje 85,2 procenta zmíněné průměrné mzdy. V roce 2010 podle těchto výpočtů činil medián cca 20 400 Kč hrubého měsíčně. A právě tuto mzdu použily ParlamentníListy.cz pro srovnání se „socialistickým panem průměrným".

„Zmíněnou aplikaci Českého statistického úřad sice neznám, ale pracuje-li s daty ČSÚ, pak si osobně si myslím, že je to způsob, jak si udělat obrázek o reálném růstu mezd," uvedl pro Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance.

Celý článek na ParlamentniListy.cz.