Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Kde a proč o Velikonocích planou ohně?

Kde a proč o Velikonocích planou ohně?
Velikonoční oheň v německém Arnsbergu | zdroj: Profimedia.cz

Oheň je tradičně spjat s duchovním pojetím Velikonoc - v mnoha zemích díky mohutné svíci paškál s plamenem posvěceným na Bílou sobotu. Někde má však podstatně jinou podobu a je součástí světštějšího pojetí svátků jara. U našich sousedů a třeba i na severu Evropy totiž o svátcích planou takzvané velikonoční ohně. Kde se vzala tato tradice?

Velikonoční ohně jsou spjaty především s některými regiony Německa, Rakouska a Švýcarska, Nizozemskem a skandinávskými státy. Planou nejčastěji na Bílou sobotu. Někde je však zapalují o něco dříve nebo naopak až na Boží hod velikonoční.

V současnosti jsou ostatně tyto vatry především společenská akce. Jde o další z příležitostí potkat se se sousedy a pojíst i popít něco dobrého. Prostě tradiční akce v rámci komunit. Původ zvyku sahá až do předkřesťanských dob, kdy mělo zapálení vatry napomoci příchodu jara a ukončit nadvládu zimy a chladu.

Postupně se do velikonočních ohňů prolnulo i křesťanství. Mohutný oheň odkazoval ke konci temnoty, jež nastala po smrti Ježíše Krista na kříži, a světlu po jeho vzkříšení. Lidé v minulosti také popel z těchto vater rozptylovali po lukách a polích ve víře, že tím pojistí jejich úrodnost. V posledních letech se však proti vatrám zvedají i kritické hlasy ochránců přírody, kteří poukazují na to, že velké ohně představují nebezpečí pro různé druhy drobných zvířat.

Například ve Švédsku se pak k původu ohně váže jiný příběh. Tzv. påskbrasor měl zahánět zlé síly, včetně čarodějnic, které podle lidových mýtů na Zelený čtvrtek létaly na ďábelské reje na (neexistující) kopec Blåkulla a vracely se v noci z Bílé soboty na Velikonoční neděli. Oheň je měl zastrašit; věřilo se totiž, že by mohly uškodit dobytku nebo ukrást děti.

„Čarodějnice“ mají ve švédských, ale i finských Velikonocích, kde ohně planou též, místo dodnes. Na Zelený čtvrtek se totiž děti v obou zemích oblékají do čarodějnických kostýmů a chodí koledovat do sousedství. Děti dospělým dávají vlastnoručně vyrobená přání a jiné drobnosti a za odměnu dostávají sladkosti.

profimedia-0648496875 Malé „čarodějnice“ při koledě ve švédském městě Motala | zdroj: Profimedia.cz

Velikonoční vatra však hoří třeba i v Chorvatsku. Říká se jí „vuzmenice“ a plane taktéž večer na Bílou sobotu. Lidé je zapalují pomocí kamenů a občas se soutěží o to, který oheň je ten nejlepší.

Zdroje:
Wikipedia.org, vlastní, discovergermany.com, visitsweden.com, german-way.com, hamburg.com