Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Milionová koleda? Fabergého vejce jsou nejžádanější klenoty na světě

Milionová koleda? Fabergého vejce jsou nejžádanější klenoty na světě
Fabergého vejce k Velikonocům se staly na carském dvoře tradicí | zdroj: Profimedia

Ty nejkrásnější kousky zaberou uměleckým malířkám kraslic klidně celý den. Mezi velikonočními vajíčky však lze najít i poklady, jejichž výroba trvala běžně více než rok. Fabergého vejce jsou pro svou genialitu a unikátnost nejžádanějšími klenoty na světě. 

Umělecká kvalita původních Fabergého vajíček nebyla dosud překonaná, i když se prestižní zlatnické a klenotnické firmy i v současnosti snaží na odkaz carského klenotníka navázat. 

První velikonoční vajíčko vyrobil klenotník Peter Carl Fabergé pro ruského cara Alexandra III. v roce 1885 u příležitosti 20. výročí zasnoubení s Marijí Fjodorovnou. Vznikla tím tradice dodržovaná ruským dvorem až do pádu carského režimu v roce 1917.

Celkem dílny Fabergého vyrobily lehce přes sedmdesát 10 až 15 centimetrů velkých vajec z těch nejdražších materiálů - zlato, slonovina, křišťál, perleť, porcelán - a mistři klenotníci je dozdobili drahokamy, diamanty či perlami. Každé vejce je originál - mají různé stojánky, podstavce, kolečka, některé zdobí hodiny, jiné kočár, na dalších najdeme portréty carské rodiny.

Princip však zůstal po celou dobu stejný - luxusní klenot po otevření skrývá, taktéž luxusní, překvapení. A každé z vajec bylo samotným překvapením pro dárce i obdarovaného.

Zdroje:
Vlastní