Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Karel III. v projevu zdůraznil křesťanské hodnoty v časech bojů a změn klimatu

Karel III. v projevu zdůraznil křesťanské hodnoty v časech bojů a změn klimatu
Vánoční poselství Karla III. | zdroj: Profimedia

Britský král Karel III. ve svém v pořadí druhém vánočním poselství obyvatelům britského Společenství (Commonwealthu) popřál Vánoce ve znamení míru na Zemi a dobré vůle. Monarcha vyzdvihl křesťanské hodnoty v souvislosti s konflikty ve světě i snahami zmírnit změny klimatu.

Král projev přednesl z Buckinghamského paláce v Londýně. Stál přitom u několikametrového vánočního stromku, který je podle prohlášení paláce v květináči, aby ho bylo možné opět zasadit. Na stromku visí přírodní vánoční ozdoby jako sušené pomeranče nebo ručně vyráběné dřevěné a papírové figurky. Král chtěl tímto gestem podle listu The Guardian zdůraznit své poselství o nutnosti chránit životní prostředí. Toto poselství Karel šíří dlouhodobě.

„Za svůj život pozoruji stále více povědomí o tom, jak důležité je chránit planetu a přírodu na ní, domov, který všichni sdílíme,“ pronesl dnes Karel III. Zmínil také „stále tragičtější konflikty“ ve světě a řekl, že se „modlí, aby všichni udělali vše, co je v jejich silách, a navzájem se chránili“.

Projev britského monarchy, který byl druhý od nástupu na trůn po smrti jeho matky Alžběty II., ale první od květnové korunovace, uzavřel zpěvem koledy dětský sbor Bexley Music. Stejně jako v minulých letech byl i letos obraz hovořícího krále vysílaný v televizi proložený záběry na členy královské rodiny, letos ukazovaly například korunovaci ve Westminsterském opatství, Karlovu cestu do Keni nebo následníka trůnu prince Williama s manželkou Kate, jak pracují s dětmi na zahradě při návštěvě školy.

Král se dnes s rodinou zúčastnil také tradiční vánoční bohoslužby. Do kostela v Sandringhamu jej doprovodila manželka Camilla, syn William s manželkou Kate a dětmi Georgem, Charlotte a Louisem. Na cestě na bohoslužbu je zdravily stovky lidí, kteří na ně čekali od časného rána.

Zdroje: