Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Kalouskovo hýčkané dítě: Dluhopisy na stáří za důchodové úspory

Kalouskovo hýčkané dítě: Dluhopisy na stáří za důchodové úspory
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ministr financí Miroslav Kalousek připravuje v rámci důchodové reformy vyvedení peněz ze sociálního pojištění do soukromých penzijních fondů. Tam si bude možné vybrat ze čtyř typů investic v různém stupni rizika. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Všechny penzijní fondy a investiční společnosti, které budou chtít dostat licenci na to, aby si u nich lidé mohli založit penzijní účty, na něž si přesměrují část povinných sociálních odvodů, budou muset nabídnout čtyři typy investic.

První typ by byl konzervativní. Podle LN jde o nejméně riskantní formu spoření na důchod, kde se ale zároveň dá čekat i nižší výnos. O co jde? Vaše peníze budou investovány jen do státních dluhopisů s nejvyšším ratingem AAA. Státní dluhopisy podle LN byly dosud považovány za nejjistější investici. V současné krizi se ale znovu potvrdilo, že i vyspělé země jako Irsko můžou zkrachovat. Průměrný roční výnos je zde pět procent.

Druhý typ spoření je podle Kalouska středně riskantní strategie. Fond bude moci nakupovat nejen vládní, ale i firemní dluhopisy a další cenné papíry jako hypoteční zástavní listy. Výnos zde není o moc vyšší než u státních dluhopisů. Tady se počítá s výnosem šesti procent.

Volba pro nejodvážnější investory počítá s firemními akciemi. Ty údajně nabízí nejvyšší zisky. Jejich ceny ale zároveň zaznamenávají největší a nejrychlejší vzestupy a pády. Tento dynamický typ investice počítá s devíti procenty.

Čtvrtý typ počítá s tím, že za úspory lidí by se daly nakupovat výhradně české vládní dluhopisy. „Když se rozhodnete pro tuto variantu, nerozdělujete riziko. Pokud by se totiž do problémů dostal stát a zemi by hrozil státní bankrot, pravděpodobně přijdete o státní i soukromý důchod," napsaly k tomuto typu investice LN.

„To je moje dítě. Každý si své dítě hýčká," řekl pro LN ke čtvrtému typu investic Kalousek. Tato strategie nabídne podle něj lidem stejnou jistotu jako průběžný systém. Jenže podle LN je právě v tom jeden z jeho problémů.

„Kdyby se stát náhodou dostal do problémů a zbankrotoval, přijde o část státní a soukromé penze. Pro člověka, který vsadí na vládní dluhopisy, navíc bude výhodné, aby politici dělali co největší dluhy. S výškou dluhů totiž rostou i úroky, a tím pádem výnosy z jeho investic," dodaly k tomu LN.