Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Jednou vám vstřelí čip pod kůži, stejně jako vašemu psovi

Jednou vám vstřelí čip pod kůži, stejně jako vašemu psovi
Čipy pod kůží z vás udělají upgradovaného člověka | zdroj: Profimedia

Psi budou v Česku od roku 2020 povinně čipováni. A lidé? Čipy pod kůží si lze vyzkoušet už teď. Přesvědčíte se, že pohybem ruky můžete ovládnout hesla na webových stránkách stejně jako své finance.

Proč s sebou tahat svazek klíčů, platební a věrnostní karty, pamatovat si hesla a piny, anebo aspoň místo, kde je máte zapsané? Stačí přiblížit ruku s mikročipem ke čtečce a otevřít si dveře, zaplatit útratu, jízdenku, letenku, získat přístup ke kompu nebo mobilu, tiskárně, kopírce, nastartovat auto či motorku…

To všechno, a ještě víc, zvládne mikročip zavedený pod vaši kůži.

Kyborgové mezi námi

Takové mikročipy používají ve světě zatím jen desítky tisíc lidí. V Česku je má v těle několik desítek jedinců, vesměs soustředěných v Paralelní polis v pražských Holešovicích. Platí jimi v bitcoinech útratu v tamní kavárně.

Zatím jsou čipy pod kůží exotickou záležitostí, dávají si je implantovat hlavně geekové, kteří používají bitcoiny a další anonymní a na státu nezávislé technologie. Lze ale tušit, že v příštích letech počet těchto "kyborgů" poroste.

Nejrozšířenější je "čipový piercing" ve Švédsku. Používá ho tam například stockholmský inovátorský hub Epicenter. Zaměstnanci si mohou nechat implantovat individuální čipy, kterými v kancelářském komplexu otevřou zámky dveří, zaplatí v automatech s občerstvením, anebo spustí tiskárnu či další sdílená zařízení.

Ve Švédsku už čipem pod kůží můžete platit třeba i jízdenky na vlak. V zemi tří korunek ho mají nejméně tři tisícovky lidí.

A proč právě Švédsko je lídrem této technologie? Protože jeho obyvatelé jsou nakloněni inovacím a otevřené společnosti. Jsou zvyklí sdílet osobní údaje.

Zájem o čipování je i v Austrálii. Platební společnosti Visa loni mezi protinožci zjišťovala, kolik z nich by používalo čip v těle, který by byl alternativou k tradiční plastové platební kartě, mobilu nebo chytrým hodinkám. Kladně odpověděla víc než čtvrtina dotázaných. Vcelku vysoké číslo, když uvážíte, že k implantovaným čipům existují vyzkoušené alternativy.

Cesta do pekla?

Leckomu může taková technika připomínat děsivou manipulaci s lidmi pomocí implantátů ve filmu Total Recall (stará verzenová verze). A slabším povahám mohou vstávat vlasy hrůzou na hlavě už při pouhém googlování informací o čipech pod kůží a to jak ze šmírování Velkého bratra, tak z trestu "nejvyššího".

Už titulky článků, které na vás vyskočí poté, co do vyhledávače zadáte klíčová slova, jsou děsivé. Namátkou: Čipové implantáty jsou extrémní nebezpečí pro lidstvo. Čipová totalita. Terminátor mezi námi. Stávají se z nás kyborgové…

Někteří křesťané na webu upozorňují, že čipovou hrůzu popisuje už apokalyptické zjevení Janovo. Varují, že v posledních letech před druhým příchodem Krista bude celý svět používat systém sledující všechny lidi: "…Všem malým i velkým, bohatým i chudým, svobodným i otrokům nechá dát znamení na pravou ruku nebo na čelo. Nikdo nebude moci kupovat ani prodávat, nebude-li mít to znamení – jméno šelmy nebo číslo jejího jména…"

Takže pamatujte: Když si dáte implantovat čip, zaprodáte se ďáblu! Ten, kdo přijme znamení šelmy, nedostane se do nebe, bude se škvařit v pekle!

Zrnko rýže pod kůží

Technika, kterou lidé nosí pod kůží, není nebezpečná ani hříšná, natož převratná. Je známa už desítky let a označuje se zkratkou RFID (Radio Frequency Identification Devices). Často je využívána její aplikace pojmenovaná NFC (Near Field Communication), v níž jsou čtecí systémy nahrazovány levnějšími smartphony, tablety nebo kompy.

profimedia-0015975868 Tak vypadá čip, který se vstřelí pod kůži | zdroj: Profimedia

Čip je ukryt ve válečku o průměru necelý milimetr, jen o trochu větším než zrnko rýže. Nebolí, netlačí, nedráždí. Zaroste do tkáně, takže zůstává na stejném místě v těle, už neputuje jako dřívější typy implantované psům.

Čipování (biohacking) zabere pár desítek sekund a v Česku vyjde zhruba na tisícovku. Mikročip se zpravidla zavádí injekční stříkačkou mezi palec a ukazováček ruky – do místa, kde má člověk nejméně nervů a cév.

profimedia-0345121493 …a to je čip v těle | zdroj: Profimedia

Čip v těle je naladěný na určitou rádiovou frekvenci a je pasivní. To znamená, že musíte přiložit ruku k aktivní čtečce, jinak nefunguje, podobně jako jiné RFID kartičky, kterých máte plné peněženky.

Pokud máte sklon věřit konspiračním teoriím, jichž je na internetu požehnaně, a obáváte se, že s takovým čipem pod kůží budete pod dohledem Velkého bratra, pak byste měli zahodit všechny karty s čipy které u sebe nosíte. Anebo je pro jistotu odpálit v mikrovlnce.

Kdyby vás Big Brother chtěl sledovat, může to dělat snáze přes tisíce kamer ve městech, přes váš smartphone, notebook, vaše účty na sociálních sítích. A také s pomocí vašeho operátora, kterému zákon ukládá povinnost uchovávat informace o tom, komu telefonujete a komu posíláte zprávy.

zdroj: YouTube

Od psů ke člověku

Sadu k čipování lidí nabízí několik firem, například Dangerous Things z amerického Seattlu. Její zakladatel Amal Graafstra o biohackingu říká: "Je to nový druh evoluce."

Na konci této evoluce bude nový druh – očipovaný člověk. Proč ne?

Od roku 2020 mají být podle veterinárního zákona povinné čipy pro psy. Pro lidi budou pořád dobrovolné a snad to tak zůstane.

Proč však opovrhnout novou technikou? Aspoň budete mít víc společného se svými mazlíčky.

Ostatně, kdyby váš němý společník uměl mluvit, patrně by vám řekl: "Když jsi mě dal očipovat, tak si to zkus taky."

Zdroje:
Vlastní