Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Jedno z nejbohatších měst v USA chtělo simulovat chudobu, setkalo se však s nepochopením

Jedno z nejbohatších měst v USA chtělo simulovat chudobu, setkalo se však s nepochopením
Woodward Avenue ve městě Highland Park | zdroj: Profimedia

Představitelé jednoho z nejbohatších amerických měst Highland Park v Illinois si připravili pro jeho obyvatele „simulaci chudoby“ s cílem zvýšit povědomí o životě v bídě. Akce však sklidila tolik kritiky, že nakonec musela být zrušena.

Město Highland Park nedaleko Chicaga je podle vládní agentury pro sčítání lidu United States Census Bureau bohatou komunitou. Zřejmě proto se vedení města rozhodlo svým zhruba 30 tisícům obyvatelům připomenout, jaké to je žít v chudobě.

Něco přes dvě hodiny trvající simulace chudoby se měla podle serveru Business Insider uskutečnit 9. září v zařízení Highland Park Country Club ve spolupráci s několika místními organizacemi. Cílem bylo simulovat měsíc chudoby v necelých třech hodinách. Účastníci měli být vystaveni několika scénářům, v nichž by trpěli nedostatkem zdrojů a museli by činit obtížná rozhodnutí negativně dopadající na jejich rodiny, stálo v popisu události.

Účastníci s touto zkušeností tak měli získat zvýšené povědomí o potřebě zdrojů na podporu osob žijících v chudobě. Místní však událost hromadně bojkotovali na sociálních sítích a představitelé města ji byli nuceni pod tlakem zrušit.

Nerovnost příjmů v USA

„Je to ostuda. Jaký je zamýšlený cíl? To, že strávím pár hodin ve venkovském klubu, mi život v chudobě nezprostředkuje,“ komentoval akci jeden z místních. Highland Park Country Club ovšem není venkovský klub, ale centrum pro seniory a místo vhodné pro konání podobné akce.

„Tohle je opravdu neuvěřitelné a groteskní,“ napsal jeden uživatel na facebooku. „Kvůli obrovskému náporu negativních dezinformací byla simulace chudoby naplánovaná na 9. září zrušena,“ uvedla organizace Alliance for Human Services, která se na akci podílela.

Podle serveru The Messenger patří Highland Park k nejbohatším městům v USA. V roce 2021 tam domácnosti měly více než dvojnásobný roční střední příjem oproti celostátnímu průměru. Typická domácnost za rok vydělala přes 153 tisíc dolarů.

To je o 122 procent více, než je celostátní medián. Typická americká domácnost vydělala před třemi lety v průměru přes 69 tisíc dolarů. Údaje States Census Bureau poukázaly na dlouhodobý trend nerovnosti příjmů v USA.

Zdroje: