Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Jedete na dovolenou? Připravte si klidný odjezd

Jedete na dovolenou? Připravte si klidný odjezd
zdroj: tisková zpráva

Myšlenky vám pomalu utíkají od práce k mořským plážím, horám a lesům? Než začnete balit a snít, přečtete si, na co byste před odjezdem neměli zapomenout, abyste prožili dovolenou bez problémů a bez stresu.

To, co vám nesmí chybět v kufru či v batohu, je do jisté míry individuální. Každý máme jiné potřeby a jiné vysněné destinace a tato specifika je třeba brát v potaz. Velkým zdrojem stresu, obzvlášť při odjezdu na dovolenou, ale bývají všechny ta „administrativní“ zařizování okolo. Projděte si následující checklist a ujistěte se před odjezdem, že si vše můžete odškrtnout a cestu na letiště si tak poprvé užít v klidu a nikoli v panice.

1. Doklady

Podle toho, kam vyrážíte, si zkontrolujte své cestovní doklady. Nejrelevantnější informace o vízových povinnostech najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky. A i když nebudete cestovat nikam mimo Evropskou unii, nezapomeňte si udělat kopii občanky, případně cestovního pasu, ať je máte vždy při sobě a originály bezpečně uložené.

2. Očkování

Pokud míříte do exotičtějších destinací, vždy se před cestou zastavte za svým praktickým lékařem a poraďte se o doporučené vakcinaci. Návštěva lékaře vás nic nestojí, ale může vás uchránit velkých nepříjemností. Návštěvu si naplánujte nejpozději měsíc před odjezdem, některým očkováním trvá, než začnou fungovat.

3. Cestovní pojištění

Pojištění – položka, na které se většinou všichni snaží ušetřit. U cestovního pojištění si ale dejte pozor, levné se vám naopak může velmi prodražit. Srovnejte si před cestou jednotlivé nabídky pojištění podle toho, co na dovolené plánujete podnikat, a sjednejte si online přesně to, které vám bude vyhovovat.

4. Zavřít a vypnout

A to poslední, co slabší povahy budí ještě první noc na dovolené, je kontrola domácnosti. Než za sebou zavřete dveře, nezapomeňte se ujistit, že máte vypnuté a nejlépe vytažené ze zásuvek všechny spotřebiče, zavřená okna a zamknutý vchod. Můžete také požádat příbuzné nebo souseda, aby vám vybrali schránku a jednou či dvakrát přišli byt namátkou zkontrolovat.

Zdroje:
Inzerce