Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vítejte v novém roce. A se střízlivou hlavou si přečtěte, jak dopadne na vaše finance

Vítejte v novém roce. A se střízlivou hlavou si přečtěte, jak dopadne na vaše finance
zdroj: Profimedia

Konsolidační balíček nenechal kámen na kameni. K tomu na počátek roku přibalilo ministerstvo financí další porci změn. Tady je výběr z těch, které platí už od počátku roku 2024 a které se mohou týkat i vašich financí.

Snížil se počet sazeb DPH za tří na dvě - na základní 21 % a sníženou 12 %. Vybrané zboží a služby se přesunuly ze snížené do základní sazby DPH. Knihy jsou od DPH osvobozeny.

Je obnoveno nemocenské pojištění zaměstnanců ve snížené výši 0,6 % vyměřovacího základu.

Zvyšují se odvody živnostníků na sociální pojištění o pět procentních bodů. Zároveň budou živnostníci platit pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně.

Omezuje se státní podpora stavebního spoření u stávajících a nových smluv na maximálně 1 000 korun za rok pro nové i stávající smlouvy.

Zvyšuje se sazba spotřební daně z cigaret, tabáku ke kouření, doutníků a cigarillos o 10 % i sazba spotřební daně z lihu.

Ruší se zelené karty pro prokazování pojištění odpovědnosti při provozu vozidla na českém území a nahradí je on-line evidence pojištění. Nicméně pro cesty do zahraničí může být zelená karta někde potřebná.

Omezuje se sleva na dani na druhého z manželů ve společné domácnosti. Nově bude platit jen pro ty, kteří pečují o dítě do 3 let věku.

Ruší se sleva na dani na studenta i školkovné.

Limit příjmů, od kterého se platí 23procentní sazba daně, klesne ze 4násobku na 3násobek průměrné mzdy.

Všechny dosud od daně osvobozené nepeněžní benefity, které zaměstnavatel zaměstnanci poskytne, budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy.

Daň z nemovitých věcí vzroste průměrně o 80 %. Nově do ní budou spadat všechny místnosti sloužící k podnikání v oboru ubytování bez ohledu na to, zda jsou evidovány jako nebytové prostory.

Firmy, které mají většinu transakcí v cizí měně, budou moci vést účetnictví v eurech, britských librách nebo dolarech. V těchto měnách budou moci vyplnit daňové přiznání a daň zaplatit. Také zaměstnanci budou smět pobírat příjem v těchto měnách.

Nový zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla rozšiřuje okruh vozidel podléhajících povinnosti pojištění odpovědnosti o elektrické koloběžky či segwaye.

Snižuje se limit pro osvobození příjmů z hazardních her, a to ze stávajícího 1 milionu korun na 50 000 korun. 

Zavádí se daňově zvýhodněné produkty pro finanční zajištění na stáří. Dlouhodobý investiční produkt bude nástroj rozšiřující okruh možností spoření.

Začínají fungovat alternativní účastnické fondy ve III. pilíři. Umožní investoval například do fondů soukromého kapitálu a do nemovitostí, startupů nebo infrastruktury.

Další změny najdete tady.

Zdroje: