Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Jak nošení roušek ovlivňuje naše zdraví a pleť?

Jak nošení roušek ovlivňuje naše zdraví a pleť?
zdroj: Unsplash.com

Roušky se v posledních měsících staly naší nedílnou součástí. Většina z nás se s jejich nošením smířila, a to jak venku, tak děti ve škole a mnozí v zaměstnání. Všimli jste si, jaké změny na pleti s sebou přináší?

Nošení roušky není nic příjemného, nedá se s tím ale za současné situace nic dělat. Kromě toho, že nás chrání před bacily a viry, s sebou ale nesou také riziko rozvoje nepříjemností jako podráždění, zarudnutí a svědění pokožky, akné, seboroické dermatitidy a rosacey. Dá se tomu předcházet? Částečně ano, díky každodenní vhodné péči o pleť.

Jak nošení roušek ovlivňuje naše zdraví a pleť-2 zdroj: Unsplash.com

Jak pečovat o pleť pod rouškou?

Pod rouškou je vlhko a teplo, což podporuje vylučování potu a množení bakterií. To naší pleti ani trochu neprospívá, musíme jí věnovat zvýšenou péči. Rtěnku ani make-up nepotřebujeme (stejně nebude vidět), to ale neznamená, že ji budeme zanedbávat.

Tip číslo jedna: I když nepoužíváte žádná líčidla, pleť čistěte!
Na pleti se za celý den usadí nečistoty a vytvoří maz, objeví se tam odumřelé buňky a zrohovatělé vrstvy. To vše je třeba odstranit. I když se tedy zrovna nelíčíte, na čištění pleti nezapomínejte. Každé ráno i večer použijte pleťové mléko a tonikum, dvakrát za týden si dopřejte i peeling.

Jak nošení roušek ovlivňuje naše zdraví a pleť-3 zdroj: Unsplash.com

Tip číslo dva: Hydratujte pleť
Nasazená rouška se tře o pleť a zároveň brání přístupu čerstvého vzduchu. To pleť nadměrně vysušuje, je třeba ji hydratovat.

Náš tip: Poté, co pleť důkladně vyčistíte, ji ošetřete vhodným regeneračním krémem.

Tip číslo tři: Péči přizpůsobte typu pleti
Při nošení roušky musí být velmi opatrní nejen lidé, které trápí akné, růžovka, periorální a seboroická dermatitida, negativně může zareagovat i normální pleť.

Suchou pokožku je třeba hydratovat
Nadměrná hygiena a časté nošení roušky pleť vysiluje, vysušuje a zvyšuje její přecitlivělost. Pokožku je třeba zvláčnit, hydratovat a obnovit přirozenou kožní bariéru.

Jak nošení roušek ovlivňuje naše zdraví a pleť-4 zdroj: Unsplash.com

Náš tip: Když zrovna roušku mít nemusíte, sundejte si ji a pleť ošetřete termální vodou. Nezapomínejte roušku pravidelně měnit, i na ní se zachycuje velké množství bakterií, které pleti ani trochu neprospívají.

Citlivá pokožka často svědí a pálí, nošení roušky tyto pocity může ještě zesílit
Lidem s citlivou pokožkou rouška nesvědčí, protože ještě víc vysušuje pokožku, způsobuje její zarudnutí. Na pleti se může objevit šupinatá vyrážka. Jak tomu předejít? Vyzkoušejte třeba dermokosmetiku Bioderma, konkrétně je v tomto případě skvělá micelární voda Sensibio H2O, která pleť vyčistí a zachová přirozený kožní mikrobióm. Nemusí se ani oplachovat.

Jak nošení roušek ovlivňuje naše zdraví a pleť-5 zdroj: Unsplash.com

Pod rouškou se často tvoří akné. Je to i váš případ? Přizpůsobte tomu péči o pleť!
Trápí vás zanícené pupínky, ucpané mazové žlázy a podrážděná pleť s akné? Vsaďte na takové přípravky, které zánětlivé procesy zastaví již v zárodku a budou také regulovat kožní maz.

Jak nošení roušek ovlivňuje naše zdraví a pleť-6 zdroj: Unsplash.com

Víte, že kromě kosmetických přípravků je důležité užívat i vitamíny na pleť? Konkrétně je fajn třeba vitamín C, který přispívá k normálnímu stavu pokožky i sliznice.

Tip na závěr: Nezapomínejte ani na ruce!
Roušku na nich sice nemáme, časté mytí rukou a používání dezinfekce ale narušuje kožní bariéru, ruce jsou vysušené a praskají. Pečujte o ně krémem na ruce, který je promastí, dlouhodobě hydratuje a bude se podílet na regeneraci poškozené pokožky.

Zdroje:
Inzerce