Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak na hypotéku: Nezapomeňte na finanční rozvahu ani výhodné RPSN

Jak na hypotéku: Nezapomeňte na finanční rozvahu ani výhodné RPSN
zdroj: Pixabay

Ceny bytů stále rostou. Pro většinu lidí tak zůstává úvěr jediným možným způsobem, jak dosáhnout na vlastní bydlení. Víte, jak vybrat nejlepší a zároveň nejvýhodnější půjčku, díky které si splníte své sny o vlastním domově?

Dosáhnout na hypoteční úvěr je nejen pro mladé stále obtížnější. Česká národní banka před nedávnem zpřísnila podmínky, za kterých lze tento typ úvěrů na bydlení čerpat. Banky poskytují hypoteční úvěr pouze z 80 až 90 %, je tedy třeba počítat s tím, že minimálně 10–20 % musíte pokrýt z vlastních úspor. Půjčka na bydlení má však svá pravidla, která se vyplatí znát.

1. Mějte finanční plán
Ještě předtím než se začnete rozkoukávat po vhodné hypotéce, stanovte si finanční rozvahu. Pro začátek je dobré vědět, jak vysokou měsíční částku si můžete dovolit splácet. Odborníci radí rozdělit svůj příjem na tři části. V ideálním případě byste si měli z vašeho rozpočtu vyhradit 50 % na povinné výdaje, 30 % na volitelné výdaje týkající se nejčastěji zábavy a sportu a zbylých 20 % na investice. Do povinných výdajů mimo jiné započítejte i měsíční splátku hypotéky.

2. Kolik to všechno bude stát?
Jeden z nejdůležitějších aspektů, o který se zajímejte, je celková nákladovost hypotéky. RPSN neboli roční procentní sazba nákladů se uvádí v procentech (běžně jako p. a. úrok) a vyjadřuje každoroční podíl, který musíte zaplatit bance za to, že vám zprostředkovala hypotéku. RPSN v sobě skrývá všechny náklady spojené s tímto typem úvěru. Při jeho výpočtu banky zohledňují například úrokovou sazbu, pojištění schopnosti splácet, pojištění nemovitosti, poplatek za odhad nemovitost nebo za zpracování úvěru a jiné.

Rozdíl mezi úroky a RPSN
RPSN v sobě na rozdíl od úrokové sazby zahrnuje veškeré poplatky, které se s hypotékou pojí. Jedná se tak o nejvhodnější kritérium, podle kterého je dobré se orientovat při výběru jakéhokoliv úvěru (včetně hypotéky). Finanční produkty mající na první pohled nízkou úrokovou sazbu v sobě totiž mohou obsahovat skryté poplatky.

3. Zkuste kalkulačku
Vhodným pomocníkem, který vám pomůže zorientovat se ve vaší finanční situaci, je hypoteční kalkulačka. Do příslušných polí vyplníte přibližnou cenu nemovitosti, kolik potřebujete půjčit, délku splácení a také dobu fixace, během níž vám banka garantuje platnost smluvně sjednaných úrokových podmínek. Výsledná částka z kalkulačky vám poté napoví, jestli zvládnete hypoteční úvěr platit. Částku však berte pouze jako orientační, a pokud váháte, nebojte se poptat experta na finance.

Zdroje:
Inzerce