Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Jak funguje voltmetr a jak ho zapojit?

Jak funguje voltmetr a jak ho zapojit?
zdroj: Freepik.com

O voltmetru bychom měli vědět, už ze základní školy, že se jedná o zařízení, které měří elektrické napětí mezi dvěma body. Pokud patříte mezi fanoušky bastlení nebo s ním teprve začínáte, měli byste vědět, že ačkoli Arduino umožňuje měřit různé fyzikální veličiny. Samo o sobě napětí měřit neumí. V následujícím článku si ukážeme jednotlivé typy voltmetrů a jak voltmetr zapojit do Arduina.

Jak vlastně voltmetr funguje a s jakými typy se můžete setkat?

Jak již bylo výše uvedeno, voltmetr měří napětí mezi dvěma body v okruhu, konkrétněji tak, že se paralelně připojí ke spotřebiči nebo body v obvodu, mezi kterými se má rozdíl měřit. Voltmetr totiž měří úbytek rozdílu napětí na součástkách. V praxi se pak používají dva typy voltmetru.

  1. Analogový voltmetr užívá pohyblivou cívku v magnetickém poli. Při průchodu proudu cívkou se vytváří moment síly, který otáčí ručičkou na stupnici.
  2. Digitální voltmetr pak převádí analogové napětí na digitální signál pomocí analogově-digitálního převodníku (ADC). Výsledná hodnota je tak jednoduše zobrazena na displeji.

Jak na zapojení voltmetru v Arduinu?

Arduino samo o sobě neumí měřit napětí přímo. Je tak nezbytné použít externí voltmetr nebo modul voltmetru pro Arduino. Na oba způsoby se společně podíváme níže.

Jak zapojit externí voltmetr do Arduina?

  • Nezapomeňte na dělič napětí: Arduino Uno má maximální vstupní napětí 5V. Pokud chcete měřit vyšší napětí, je nezbytné použít dělič napětí. Dělič napětí jsou dva rezistory, které jsou zapojeny do série a snižují vstupní napětí na bezpečnou úroveň pro Arduino, tedy na méně než 5V.
  • Spočítejte výstupní napětí podle vzorce Vout = Vin*(R2/(R1+R2)), kde Vin je vstupní napětí, R1 a R2 jsou pak hodnoty rezistorů. Hodnoty rezistorů pak musí mít výstupní napětí 0-5V.
  • Vlastní zapojení voltmetru:
    • Při použití analogového voltmetru připojte jeden vodič z voltmetru k GND Arduina a druhý vodič k analogovému vstupu.
    • Při použití digitálního voltmetru postupujte při připojování vodiče podle instrukcí výrobce. Obecně však platí, že většina digitálních voltmetrů má tři vodiče: napájení VCC, uzemnění GND a pro datový signál DATA.
  • Napište kód který bude číst hodnoty z analogového vstupu, převádět je na napětí a zobrazovat je na sériovém monitoru nebo připojeném LCD displeji. Pro Arduino programování můžete použít obsáhlou knihovnu.

Jak zapojit modul voltmetru pro Arduino?

Pokud hledáte jednodušší možnost připojení voltmetru k okruhu, zvolte si moduly, které již obsahují dělič napětí a ADC převodník. V tomto případě stačí připojit modul k Arduinu podle instrukcí výrobce. Obvykle se používají piny VCC, GND a jeden z analogových pinů. Většina modulů pro Arduino má vlastní knihovnu, která zjednodušuje čtení hodnot napětí a není tak nutné psát vlastní kód.

Zdroje:
Inzerce