Dnes je pondělí 20. května 2024., Svátek má Zbyšek
Počasí dnes 21°C Občasný déšť

Obyvatelé V4 se bojí vlivu cizích zemí na jejich volby - Češi Ruska, Slováci EU

Obyvatelé V4 se bojí vlivu cizích zemí na jejich volby - Češi Ruska, Slováci EU
Novela také přinese dva zvýšené limity pro vstup koalic do horní komory. | zdroj: Profimedia

Více než třetina obyvatel zemí V4 považuje za velký problém pokusy cizích států ovlivnit volby do Evropského parlamentu (EP), které se uskuteční 7. a 8. června. Češi, Poláci a Maďaři se obávají nejvíce ruského vlivu, Slováci mají nejčastěji obavy z ovlivňování ze strany EU. Vyplývá to z průzkumu Středoevropské observatoře digitálních médií (CEDMO), jehož výsledky dnes poskytla ČTK.

Pokusy cizích států či mezinárodních institucí ovlivnit evropské volby vnímá jako velký problém 55 procent Poláků, v Česku se takto vyslovilo 35 procent lidí, na Slovensku 31 a v Maďarsku 38 procent obyvatel.

Češi, Poláci a Maďaři na prvním místě uvádějí obavy z ruského vlivu. Že Rusko bude volby ovlivňovat, se domnívá 44 procent lidí v Česku, více než polovina Maďarů a přes tři pětiny Poláků. Na Slovensku lidé nejčastěji vyslovili obavy z ovlivňování voleb Evropskou unií, například Evropskou komisí. Ruský vliv uvádějí až na třetím místě po USA. Unii na druhém místě zmiňují Češi, Maďaři a Poláci. V Maďarsku se 47 procent lidí obává také čínského vlivu, v Polsku stejný podíl zmiňuje možné ovlivnění Německem. Češi a Maďaři na předních místech očekávají vliv také Spojených států.

Vyšší míru spokojenosti s fungováním demokracie v porovnání s ostatními zeměmi V4 vykázali Češi a Poláci, v těchto zemích je spokojena zhruba třetina dotázaných. Na Slovensku a v Maďarsku je s fungováním demokracie spokojena pětina obyvatel. S tvrzením, že většina politiků je zkorumpovaná, souhlasily tři čtvrtiny Maďarů, 67 procent Slováků, tři pětiny Čechů a zhruba polovina Poláků.

"Evropskému parlamentu a Evropské komisi důvěřuje asi čtvrtina české populace. Důvěra v české instituce - parlament, vládu a domácí politické strany - je paradoxně nižší než v ty evropské," komentoval výsledky za ČR Michal Šenk z CEDMO. Češi jsou v postoji k EU rozděleni na tři zhruba stejné části. Tři z deseti Čechů vnímají unii pozitivně, třetina lidí neutrálně a 37 procent k unii zaujímá negativní postoj.

Největší zájem o účast v evropských volbách v průzkumu projevili Poláci, kterých chce přijít asi 78 procent. V Česku a na Slovensku se plánuje zúčastnit asi šest dotázaných z deseti.

Do průzkumu se v každé ze zemí V4 zapojilo přes 1000 dospělých respondentů. Dotazování se uskutečnilo na přelomu března a dubna. Sběr dat pro CEDMO zajišťovala v Česku, Slovensku a Maďarsku společnost Ipsos a v Polsku Instytut Badań Pollster.

Zdroje: