Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Izrael je ve válce, vrací úder (PŘÍMÝ PŘENOS)

Izrael je ve válce, vrací úder (PŘÍMÝ PŘENOS)
Dým stoupá z budov poté, co izraelská letadla zasáhla cíle ve městě Gaze. | zdroj: Profimedia

(AKTUALIZOVÁNO 22:30)  Izraelská armáda v sobotu dopoledne po útoku Palestinců z pásma Gazy, zahájila odvetnou operaci Železné meče. Desítky letadel bombardují Pásmo Gazy. Z oblasti jsou slyšet výbuchy a bomby dopadají také na město Gaza. 

Armáda současně mobilizuje zálohy. Povolávány jsou desetitisíce rezervistů. Ministr obrany Joav Galant v první reakci prohlásil: „Hamás udělal velkou chybu. Jsme ve válce.“

Podobná slova v projevu k národu vyslovil také premiér Benjamin Netanjahu. „Občané Izraele, jsme ve válce. A vyhrajeme.“

Večer v televizi Netanjahu pravil: „To, co se dnes stalo, jsme v Izraeli nikdy neviděli. Za tento černý den se mocně pomstíme… Dosáhneme každého místa, kde se Hamas skrývá. Říkám lidem z Gazy, aby ta místa hned opustili.“

Premiér také nabídl nejsilnějším opozičním stranám Ješ atid (Budoucnost existuje) expremiéra Jaira Lapida a Straně národní jednoty exministra obrany Bennyho Gance, aby s ním utvořily vládu národní jednoty. 

Politický šéf Hamásu Ismaíl Haníja v sobotu vydal vyjádření, v němž se píše, že bojovníci „vedou hrdinnou kampaň, jejímž cílem je obrana jeruzalémské mešity Al-Aksá, svatých míst a palestinských vězňů“.

K propuštění vězněných Palestinců mají zjevně sloužit únosy Izraelců nebo odvlečení jejich mrtvých těl do Gazy. Jsou jich desítky, možná stovky.

Rozsah i forma útoků Izraelce zaskočily. Hromadné salvy raket z palestinského území zahltily izraelskou obranu. Izraelská armáda v první reakci odpálila salvu střel na palestinské území.

Palestinci během útoku zabili nejméně 300 lidí. Konečná bilance však bude vyšší. Více než tisícovka obyvatel židovského státu je zraněna, mnozí z nich těžce.

Ozbrojenci Hamásu chodili po ulicích měst a stříleli téměř po všech civilistech, na které narazili. Některé ušetřili, zato je odvlekli do Gazy. Takovou situaci Izraelci nepamatují.

Odvetné údery zničily v Gaze tři výškové budovy a také dům, v němž bydlel velitel Hamásu podřízených milicí Jahjá Sinvár. Podle zdrojů Hamásu usmrtily izraelské útoky 232 lidí a 1 810 zranily.


profimedia-0811782318 Palestinci odstraňují trosky jedné z budov ve městě Gaza po izraelském náletu. | zdroj: Profimedia

„Teroristická organizace Hamás záměrně umisťuje svůj vojenský majetek v srdci civilního obyvatelstva v pásmu Gazy,“ sdělila izraelská armáda a upozornila, že předem varovala obyvatele budov a vyzvala je k evakuaci.

Krátce poté, co Izrael zahájil útok na Gazu, odpálili Palestinci desítky raket na nejlidnatější izraelské město Tel Aviv. Některé z nich ho zasáhly. Palestinci také sestřelili izraelský vrtulník.

 V několika městech na jihu Izraele pokračovaly v boje s palestinskými ozbrojenci ještě v noci. 

Zdroje: