Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Kokain a granáty? Ruští blogeři se vysmívají Putinovým lžím

Kokain a granáty? Ruští blogeři se vysmívají Putinovým lžím
Vladimir Putin na fóru Valdaj, kde vyprávěl bajku o Prigožinově konci. | zdroj: Profimedia

Ruští vlastenečtí blogeři vyjadřují opovržení na lží prezidenta Vladimira Putina, že letadlo vůdce žoldnéřů Jevgenije Prigožina vyhodily do povětří výbuchy ručních granátů, zatímco lidé na palubě byli omámeni kokainem a alkoholem.

Soukromé letadlo Embraer, ve kterém Prigožin letěl do Petrohradu, se 23. srpna zřítilo severně od Moskvy. O život přišlo všech deset lidí na palubě, včetně spoluzakladatele žoldnéřské Wagnerovy skupiny Dmitrije Utkina, čtyř tělesných strážců a tříčlenné posádky.

Hrdinové, nebo feťáci?

Putin ve čtvrtek v projevu na konferenci diskusního klubu Valdaj v černomořském letovisku Soči prohlásil, že v tělech mrtvých se našly střepiny ručních granátů a že vyšetřovatelé vyloučili jakýkoli vnější vliv na letadlo, jako je zásah protileteckou střelou.

Putin k tomu poznamenal, že vyšetřovatelé udělali chybu, když neprovedli krevní testy na alkohol a drogy, vzhledem k tomu, že tajná služba FSB před časem našla v sídle Wagnerovy skupiny v Petrohradě pět kilogramů kokainu.

„Takže krátké shrnutí: nejschopnější jednotce v dějinách moderního Ruska veleli alkoholici a narkomani, kteří jako profesionální vojáci neuměli zacházet s ručními granáty,“ ironicky píše proválečný kanál Deti Arbata na platformě Telegram.

„Pro případ, že by na to někdo zapomněl, připomenu, že při této letecké havárii zahynuli dva hrdinové velikého Ruska, a ne feťáci. Verze, že se sami vyhodili do povětří, je k smíchu a fraška,“ píše na sociální síti skupina Južnyj front.

Koks a k tomu granáty

Telegramový kanál, který si říká ČVK (ruská zkratka pro soukromou vojenskou společnost), zveřejnil sarkastický sestřih namluvený Prigožinovým hlasem, kde zazní i věta: „No samozřejmě, šňupali jsme spoustu koksu a pak jsme po letadle házeli nějaké granáty.“

Prigožin, který svým mužům pod hrozbou přísného potrestání zakázal alkohol a drogy, zahynul dva měsíce poté, co vedl krátkou vzpouru proti vedení ruských ozbrojených sil. Vzpoura představovala největší ohrožení pro Putinovu vládu od nástupu bývalého špióna sovětské tajné policie KGB k moci v roce 1999.

Západní diplomaté a patrně i mnozí Rusové logicky předpokládají, že Putin, ponížený vzpourou, nařídil Prigožina zabít. Kreml to odmítl jako lež.

Politický analytik Vladimir Pastuchov ale vyslovil názor, že Putin nečeká, že lidé uvěří jeho verzi událostí, ale ve skutečnosti chtěl dát najevo, že Prigožin a jeho spolupracovníci byli „popraveni“ za svou vzpouru.

„Sám výběr způsobu popravy nebyl náhodný, ale hluboce symbolický. Hlavními oběťmi vzpoury se stali vojenští piloti sestřelení protivzdušnou obranou Wagnerovy skupiny. A proto sám Prigožin nezemřel jen tak, ale stal se ‚sestřeleným pilotem‘,“ napsal Pastuchov na telegramu. „Tím, že nastolí zjevně absurdní verzi, která demonstrativně ponižuje mrtvé wagnerovce a jíž nelze uvěřit, Putin ve skutečnosti sleduje to, aby tomu nikdo neuvěřil. (Ale) potřebuje, aby společnost náznak jednoznačně pochopila: takto dopadne každý (kdo nás zradí).“

Zdroje: