Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Itálie se připravuje na prezidentské volby. Kandidovat chce i expremiér Berlusconi

Itálie se připravuje na prezidentské volby. Kandidovat chce i expremiér Berlusconi
Pravici by chtěl ve volbách reprezentovat pětaosmdesátiletý expremiér Silvio Berlusconi | zdroj: Profimedia

Itálie se chystá na volby prezidenta, kterého by měly v lednu zvolit obě parlamentní komory společně se zástupci regionů.

Současná hlava státu, osmdesátiletý Sergio Mattarella, se už o další mandát ucházet nechce, a strany tak musejí najít vhodné kandidáty, kteří mají šanci získat potřebné množství hlasů. Pravici by chtěl ve volbách reprezentovat 85letý expremiér Silvio Berlusconi, kterého už podpořila například šéfka krajně pravicové strany Bratři Itálie (FdI) Giorgia Meloniová.

Mattarellův sedmiletý mandát v prezidentském úřadě skončí v únoru, do té doby je třeba najít jeho nástupce. Jednotlivé strany už zahájily neformální rozhovory, v nichž hledají vhodné uchazeče. O jménech se zatím pouze spekuluje, protože vybraní kandidáti většinou s oznámením čekají až na poslední chvíli.

Jedinou výjimkou je několikanásobný bývalý premiér a šéf parlamentní strany Vzhůru, Itálie Berlusconi, který se zájmem o nejvyšší úřad nijak netají. Na tiskové konferenci v říjnu na otázku ohledně svých prezidentských ambicí řekl, že „chce být zemi užitečný“. V pondělí se Berlusconi sešel s šéfem strany Liga Matteem Salvinim, v neděli se za něj postavila šéfka FdI Meloniová. Podle ní musí být nový prezident zejména „vlastenec“.

Politik, miliardář a podnikatel Berlusconi je v Itálii značně kontroverzní postavou. Několikrát stanul před soudem, v roce 2013 mu soud v rámci odsuzujícího rozsudku za daňové úniky dočasně zakázal vykonávat veřejné funkce a dalšímu procesu kvůli obžalobě z podplácení svědků Berlusconi čelí i nyní. Překážkou k jeho zvolení může být i věk a zdravotní problémy, se kterými se v poslední době potýká.

Středolevá Demokratická strana (PD) už podporu Berlusconiho v prezidentských volbách vyloučila. Podle ní by měl ve volbách uspět nadstranický kandidát se zkušenostmi a nezpochybnitelnou morálkou. Spekuluje se, že takovými kandidáty by mohli být například bývalý premiér Giuliano Amato nebo současná ministryně spravedlnosti Marta Cartabiaová.

Prezidenta v Itálii volí sbor volitelů složený ze členů obou komor parlamentu a reprezentantů jednotlivých regionů, což je celkem více než tisícovka hlasujících. V prvních třech kolech volby je ke zvolení potřeba dvoutřetinové většiny hlasů, ve čtvrtém už stačí nadpoloviční většina.

Zdroje: