Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Íránským mužům zakázali solárka, tetování a módní účesy

Íránským mužům zakázali solárka, tetování a módní účesy
Teheránská mládež má se sestřihy s trčícími vlasy útrum | zdroj: Profimedia

Přichází pro Teheránské hipstery temné časy?  V Íránu zakázali mužům pořizovat si tetování, dělat si módní účesy a chodit do solárek. 

"Účesy, které jsou projevem kultu uctívání ďábla, jsou zakázané. Jakýkoli salón, který kývne na podobné účesy, přijde o licenci," prohlásil šéf íránské Asociace holičů Mustafa Govahí.

Zákaz se vztahuje na všechny mužské sestřihy s trčícími vlasy. Zajímavostí je, že třeba gel na vlasy neskonči mimo zákon. Íránci to s ním ale nesmějí přehánět a používat ho mohou jen v „rozumné míře“. Takže žádné gelové orgie.

Nová omezení platí i pro solária, muži tam teď nesmí. Stejně tak si nesmí škubat obočí. Podle íránských úřadů to vše totiž "odporuje islámským hodnotám".

Módní účesy, tetování a výpravy do solárek se v poslední době těžce rozmohly mezi íránskou mládeží. V Íránu přitom platí přísná pravidla ohledně oblékání a zdobení, na která dohlíží mravnostní policie. Zároveň ale třeba Teherán funguje dost benevolentně. Ženy tam sice na veřejnosti nosí šátky, mladší generace si je ale nevážou až k obličeji a připevňují si je jen vzadu tak, aby se neřeklo.

Stále větší popularitě se také těší kampaň na Facebooku s názvem "Tajná svoboda íránských žen", kam muslimky nahrávají fotky, na nichž jsou bez šátku. 

Zdroje: