Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: I kdyby od pondělí PES zoranžověl, škol se zmírnění týkat nebude

Aktualizováno: I kdyby od pondělí PES zoranžověl, škol se zmírnění týkat nebude
Ministr zdravotnictví Jan Blatný | zdroj: Profimedia

Školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému ministerstva zdravotnictví (PES), i kdyby vláda v neděli rozhodla o zmírnění opatření proti covidu-19 na třetí stupeň rizika nákazy. Úřad vlády potvrdil, že o dalším uvolnění budou ministři v neděli jednat od 9:00. Šance na mírnější opatření je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného padesát na padesát.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na páteční tiskové konferenci uvedl, že počty nových případů covidu klesají pomaleji než minulé týdny, mezi regiony jsou přitom velké rozdíly. Podle prezentace v rizikovém skóre PES bylo aspoň den ve třetím stupni pět krajů, ostatní mají hodnoty čtvrtého. Jen Praha a Moravskoslezský kraj ho drží dlouhodobě. V neděli bude podle Blatného vláda rozhodovat podle nejaktuálnějších dat. Podle opoziční ODS ovšem vláda postupuje nesmyslně, protože v případě uvolnění od pondělí by měli podnikatelé jen několik hodin čas na přípravu.

Rozdíl rizikového skóre v protiepidemickém systému PES mezi stavem epidemie covidu-19 v jednotlivých krajích je až 33 bodů. Praha je s 42 body blízko od druhého stupně, Karlovarský kraj byl ještě ve čtvrtek v pátém. Opatření ale musí být podle ministra Jana Blatného (za ANO) dál plošná, lidé by přejížděli do otevřených obchodů nebo restaurací,

Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření od pondělí 30. listopadu popsal ministr Blatný už ve čtvrtek večer jako padesát na padesát. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že situace stále není dobrá a rozvolňovat se musí s rozmyslem. Řada krajů, zejména kolem Českomoravské vrchoviny, se ve svých parametrech zhoršuje a optimální nejsou ani počty nakažených v nemocnicích.

Celostátní opatření se podle protiepidemického systému PES tento týden v pondělí zmírnila z nejvyššího pátého (fialového) stupně na čtvrtý (červený). Ve školách, které v první polovině října přešly na výuku na dálku, se ale opatření rozvolňují pomaleji. Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové by se ale i v případě uvolnění opatření režim ve školách dál měnil tak, aby školy měly zhruba týden na to se na změnu připravit.

Běžnou výuku mají prvňáci, druháci a speciální školy. Od středy se mohly vrátit závěrečné ročníky a praktická výuka do středních škol. Až v pondělí se obnoví prezenční výuka pro třetí až páté třídy a deváťáky. Zbytek druhého stupně se bude střídat v distanční a prezenční výuce. Přesun do třetího stupně rizika nákazy by pro základní školy zásadní změny neznamenal, ale do středních by se měl vrátit zbytek středoškoláků na střídavou výuku.

Z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že rizikové skóre PES, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, zůstává pátý den na 57 bodech, tedy ve třetím (oranžovém) z pěti stupňů pohotovosti. Podle plánu rozvolňování se skóre musí držet před přechodem k dalšímu uvolnění na stejném stupni nejméně sedm dní.

Nových případů koronoaviru přibylo ve čtvrtek 4048. To je asi o 2400 méně než minulý čtvrtek, proti středě je nárůst nižší zhruba o 900 případů. Klesá také počet lidí s koronavirem, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci. Podle posledních údajů za středu jich bylo v nemocnici 5210, o 200 méně než v úterý. Celkový počet zemřelých s covidem-19 stoupl na 7779. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo 511 520 lidí, aktuálně nemocných je 71 867 lidí.

Zdroje: