Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Hypotéka: Když nenosíte 2 miliony po kapsách

Hypotéka: Když nenosíte 2 miliony po kapsách
zdroj: Tisková zpráva

Sazby hypoték sice šly nahoru, ale pořád ji můžete získat, i když neberete nadprůměrný plat. Hypotéka není nedostupná ani pro mladé páry a rodiny, které nemají našetřené miliony. Místo peněz můžete do zástavy dát dočasně druhou nemovitost, třeba byt rodičů.

Na nový byt nebo dům vám žádná banka nedá hypotéku, která by pokryla 100 % ceny. Ani nesmí, taková jsou pravidla stanovená Českou národní bankou. Část, v případě mladých do 36 let je to aspoň 10 %, musíte dát ze svého. Jenže i těch 10 % může být dost peněz. Například na pražský 60metrový byt musíte nastřádat skoro třičtvrtě milionu, tolik v průměru činí 10 % z ceny nemovitosti.

Naštěstí je tu ještě jedna možnost. Místo peněz můžete do hypotéky zahrnout další nemovitost. Může to být byt nebo dům rodičů nebo jiných příbuzných, kteří vám věří a chtějí vám k novému bydlení pomoct. Ručit se dá třeba i vlastní garsonkou, ze které se chcete přestěhovat a nabídnout ji k pronájmu. 

4 případy, kdy uvažovat o zástavě druhé nemovitosti

  • Nemáte dost úspor – Pokud na základ hypotéky nemáte a finanční injekce se od příbuzenstva nedočkáte, zástava nemovitosti poslouží jako jedna z mála posledních možností, jak na nové bydlení dosáhnout. Za předpokladu, že se v rodině taková nemovitost najde.
  • Abyste se nevydali z posledního – Jakmile „nacpete“ většinu svých peněz do hypotéky, nemusí vám zbýt dostatečná finanční rezerva pro všechny případy. Nehledě na náklady, které vás čekají při stěhování a vybavování nového bydlení.
  • Potřebujete peníze navíc – Díky vyšší zástavě vám banka může půjčit peníze navíc, třeba na rekonstrukci kuchyně nebo koupelny. A to za výhodnější sazbu, než kdybyste si brali samostatně běžný spotřebitelský úvěr.
  • Abyste ušetřili na splátkách – Díky zástavě druhé nemovitosti se můžete dostat na vyšší než nejnižší možné LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti). Tím pádem můžete získat o pár desetinek výhodnější úrokovou sazbu.

Co znamená zástava nemovitosti pro jejího majitele?  
Všechno má svá pro a proti. Zastavit nemovitost znamená pro majitele v roli zástavce smluvní závazek a odpovědnost. Když jde s hypotékou pro mladé všechno podle plánu, je to víceméně jen formalita, navíc dočasná. Jakmile splatíte odpovídající část hypotéky, druhou nemovitost můžete po dohodě s bankou zase vyvázat. Často už za pár let, dřív než vyprší první období fixace. Bance pak bude stačit jen jedna zástava.

Samozřejmě, že všechno podle plánu jít taky vůbec nemusí. Když bude chtít zástavce zastavenou nemovitost prodat, výrazně rekonstruovat nebo s ní ručit za svůj vlastní úvěr, vaše banka k tomu musí dát svolení. A pokud byste se dostali do problémů se splácením ještě předtím, než druhou nemovitost vyvážete, zatáhnete do svých problémů i zástavce.

Jak by vám hypotéka vycházela, zjistíte na pár kliknutí v hypoteční kalkulačce České spořitelny. Na všechny otázky ohledně zástavy nemovitosti vám rádi a zcela nezávazně odpoví na infolince na čísle 800 207 207 nebo na pobočce.

Zdroje:
Inzerce