Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Hrůzy války očima malého dítěte: Kdo je 'syrská Anna Franková'?

Hrůzy války očima malého dítěte: Kdo je 'syrská Anna Franková'?
Sedmiletý syrská dívenka z východního Aleppa Bana Alabedová | zdroj: Sergio Perez Twitter

"Drahý světě, je slyšet intenzivní bombardování. Proč mlčíš? Proč? Proč? Proč?" Twitterový účet sedmileté syrské dívenky z Aleppa Bany a její matky Fatemah si získal během tří měsíců více než 300 tisíc sledujících. Bana bývá označovaná jak "syrská Anna Franková". Jen s tím rozdílem, že o hrůzách války informuje v přímém přenosu. 

Když armáda dobyla poslední oblast Aleppa pod kontrolou povstalců, začali se obyčejní lidé připravovat na nejhorší. Na sociálních sítích se loučili s blízkými i se světem. Vojáci vstupovali do domů a na místě zabíjeli civilisty, nezajímalo je, zda mají něco společného s povstalci, či nikoli. Mezi oběťmi byly i malé děti.

V ten den se loučila i sedmiletá Bana, které od září popisovala život ve východním Aleppu. Měla štěstí, ona i její rodina první drancování města vojáky přežili. Svět se tak díky i díky ní a její matce dozvěděl, že první evakuační konvoje z města vůbec nevyjely a bombardování nepřestalo…

Bana2 Bana se loučí ve zprávě ze 13. prosince | zdroj: twitter.com/AlabedBana

Od prvních týdnů, kdy si twitterového účtu veřejnost všimla, se účet stal terčem kritiků. Jak je možné, že sedmiletá dívka ze Sýrie umí tak dobře psát a ještě navíc anglicky? Jak to, že má její rodina i přes výpadky proudu ve městě stále elektřinu? A hlavně, jak se připojila na internet?

Pozornost, kterou k sobě přivedla, se dostala dokonce k syrskému prezidentovo Bašáru Asadovi, který o účtu mluvil jako o nástroji propagandy. Objevily se dohady o tom, že zprávy píše někdo z Turecka, případně z jiného koutu Sýrie. Účet se stal také obětí internetových trollů, kteří založili několik falešných profilů snažících se Banu a její matku zdiskreditovat a zesměšnit.

Spekulace o pravosti Banina profilu, který sleduje například i spisovatelka J.K. Rowlingová, narostly do takových rozměrů, že hrozilo, že zastíní jeho děsivé svědectví o hrůzách syrské občanské války. Na účet si proto posvítily internetové stránky Bellingcat, které k vyšetřování využívají otevřené zdroje a sociální sítě.

Dívčin Twitter a její účet na Periscopu detailně prozkoumali bývalý britský voják Nick Waters a obrazový analytik Timmi Allen. Prošli všechny příspěvky, videa, fotografie a porovnali je s mapami, satelitními záznamy i informacemi o dění ve městě v době, kdy příspěvky vznikaly. Z jejich středeční analýzy vyšlo: Bana a její matka skutečně existují, jejich účet je pravý a skutečně žijí ve východním Aleppu.

Jak se připojují na internet a kde berou elektřinu?

Svět sice nejvíce zaráží Banina angličtina, ale možná nejpodstatnější věcí je způsob, jakým dívka za pomoci matky světu sděluje informace. Jak je možné, že když i v civilizovaném světě je leckdy problém najít fungující mobilní signál, natož internetové připojení, že někdo píše na sociální síť z místa, na které dopadá jedna bomba za druhou?

střecha solární panely Solární panely na střeše Banina domu | zdroj: Periscope

Bana a její rodina mají na střeše domu solární panely, které jsou vidět i na jednom z videí, která Fatemah umisťuje na Periscop. Pak není takový problém kromě nabít i baterie mobilních telefonů.

Na otázku, přes co se připojuje, Bana odpovídala koncem září, že využívají "chudou 3G síť a dostupné zbytky wifi připojení". Jedna z teorií je, že mají k dispozici satelitní telefon, to ale Waters nepovažuje za pravděpodobné. Připojit se na internet přes wifi totiž překvapivě není v Aleppu tak těžké…  

Je tu ostatně i docela – s ohledem na situaci – kvalitní mobilní signál, protože Asadova vláda rozeslala obyvatelům města textovou zprávu s výzvou k opuštění města.

bana3 Příspěvek Baniny matky o tom, že je ve východním Aleppu internetové připojení | zdroj: twitter.com/AlabedBana

V říjnu syrské ministerstvo komunikací oznámilo, že v provincii obnovilo internetové připojení. Kromě toho v povstalecké oblasti fungují nelegální napojení na satelity a na bezdrátovou síť z Turecka. Stačí trochu šikovnosti a pomocí wifi-routeru se lidé dokážou "píchnout" na některou ze sítí (třeba poblíž vládních budov), wifi-hot spot, případně na cizí satelitní telefon.

"Zdá se tedy, že existuje několik způsobů, jak by mohla Bana a Fatemah získat přístup na internet," konstatuje dvojice analytiků.

Kdo účet vede?

Je jasné, že tak rozsáhlou a úspěšnou sociální kampaň nemůže vést sedmiletá holčička s lámanou angličtinou. Vysvětlení je ale poměrně prosté. Bana účet nevede, což je ostatně napsáno i v jeho hlavičce (pravda, informace se tam objevila až po kritice). "Její Twitter jasně uvádí, že je 'vedený matkou'. Fatemah je anglicky mluvící učitelka. Vystudovala žurnalistiku a zdá se být zběhlá v používání sociálních sítí, což snadno vysvětluje propracovanost Banina účtu," vysvětlují analytici.

V podstatě to není ani tak Banin Twitter jako Twitter o Baně, protože zhruba polovinu příspěvků napsala přímo její matka. Fatemah se snaží většinou příspěvky podepsat buď svým, nebo dceřiným jménem, aby bylo jasné, kdo je jeho autorem.

To, že se o účet dělí, totiž nejednou napomohlo k pochybám o jeho věrohodnosti, protože některé příspěvky byly na dítě příliš aktivistické nebo sofistikované. "Občas jsme narazili na tweety, které se zdají být úplně mimo vzhledem k tomu, že účet patří dítěti," upozorňují analytici.

Podle nich jsou ale v souladu s kontextem účtu, který přiznává, že se na něm objevují názory obou členek jedné rodiny. Zda je morální používat profil dívenky k osobním názorům matky je sporné, ale to je na posouzení každého jednotlivého sledujícího…

Žije Bana se svou rodinou skutečně ve východním Aleppu?

Server Bellingcat porovnával satelitní snímky s videi zveřejněnými na Banině periskopovém účtu a s fotografiemi Bany a okolí jejích domu, které její matka na Twitter pravidelně umisťuje.

"Prozkoumáním videí zveřejněných na Periscopu a Twitteru, které jsou natočené ze střechy jejich domu a na kterých je přítomnost Bany jasně vidět, můžeme její polohu určit n 36 ° 12'16 "N 37 ° 11'09" E. Když Bana Tweetovala, nacházel se tento blok uvnitř rebely ovládaného východního Aleppa," konstatují Watters s Allenem s tím, že vyvrácení pochyb o pobytu autora účtu bylo to nejjednodušší.

bana místo Lokace Bany a jejího domu její rodiny na snímcích obrazového analytika Timmiho Allena. Pro plný náhled rozklikněte | zdroj: Repro Bellingcat

Oba analytici byli také schopni najít satelitní snímky, které podporují tvrzení, že dům Baniny rodiny byl 27. listopadu bombardovaný. Všimli si i toho, že sousední dům padl 4. prosince do rukou syrské armády a následně byl účet na pár dní dočasně deaktivovaný. "Fatemah napsala poslední příspěvek a účet byl dočasně odstraněn," uvádí zpráva s tím, že se rodina zřejmě bála, že by se mohla stát cílem armády.

bana6 Dům Baniny rodiny byl zničen při náletu | zdroj: twitter.com/AlabedBana

"Od té doby, co byl znovuobnoven, míra tweeetů výrazně poklesla. Banin otec Ghassan potvrdil v rozhovoru s Al Hayat, že jejich dům byl bombardován a že byli nuceni uprchnout na jiné místo. Rodina se i nadále obává možného odplaty u rukou sil věrných Asadovi," konstatují analytici.

bana4 Příměří skončilo, opět jsou slyšet bomby | zdroj: twitter.com/AlabedBana

Zatím poslední zprávu Fatemah zveřejnila v pátek po poledni. Informovala v ní o tom, že příměří bylo opět porušeno a civilisté jsou v ohrožení… Prosím, zachraňte nás, napsala chvíli po ní Bana.

bana5 Zatím poslední Banina zpráva. Zachraňte nás, prosím | zdroj: twitter.com/AlabedBana

Evakuace skončila, odložila se na neurčito a z východní části města zní opět výbuchy a střelba. Za komplikacemi údajně stojí povstalci z Al-Káidy, kteří se k dohodě o příměří nezapojili.

Zdroje: