Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Hrátky s 'božskou částicí' můžou způsobit konec světa, varuje Hawking

Hrátky s 'božskou částicí' můžou způsobit konec světa, varuje Hawking
Britský fyzik Stephen Hawking | zdroj: Isifa.com

Britský teoretický fyzik Stephen Hawking varuje před koncem světa, který může způsobit "božská částice".  O tom, že stojíme na pokraji zániku, podle něj vůbec nebudeme vědět. Od katastrofického scénáře máme ale ještě daleko, tak velký urychlovač, aby nás přivedl k záhubě, zatím neexistuje.

Hawking upozorňuje, že pokud se vesmír nachází ve stavu falešného vakua, vysokoenergetické pokusy s Higgsovým bosonem můžou skončit přechodem vesmíru do stabilnějšího stavu.

Konec světa by pak nastal v důsledku tunelového jevu mezi dvěma vakuovými stavy vesmíru.

Energie potřebná ke vzniku tunelového jevu se ovšem pohybuje v řádech 100 miliard gigaelektronvoltů. Pokud nevíte, o co jde, nezoufejte. Jde zkrátka o takovou energii, která je v současných podmínkách nedosažitelná. Velký hadronový urychlovač je disponován na "pouhých" 14 tisíc gigaelektronvoltů.

"Potenciál Higgsova bosonu má zneklidňující rysy, při energiích nad 100 miliard GeV se může stát megastabilním. Vesmír by pak čekal katastrofický rozpad vakua s tím, že by skutečné vakuum expandovalo rychlostí světla. Může se to stát kdykoli a ani nebudeme vědět, že se to blíží," tvrdí nejslavnější vědec na světě v předmluvě ke knize Starmus. Jde o nový sborník textů největších fyzikálních kapacit současnosti.

Hawking ovšem zároveň celkem sarkasticky dodává, že se něco takového v nejbližší budoucnosti nejspíš stát nemůže. "Urychlovač částic, který by uměl dosáhnout 100 miliard GeV, by byl větší než Země a za současných ekonomických podmínek je jeho stavba nepravděpodobná," upřesňuje vědec.

 

Zdroje: