Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Aktualizováno: Vláda ustála hlasování o nedůvěře, schůze trvala 17 hodin

Aktualizováno: Vláda ustála hlasování o nedůvěře, schůze trvala 17 hodin
Vláda Andreje Babiše ustála pokus o vyslovení nedůvěry | zdroj: Profimedia

Pokus opozice vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše skončil neúspěchem. Hlasovalo se až před čtvrtou hodinou ranní - více než 17 hodin po začátku schůze.

Koaliční ČSSD se ve středu radila o dalším postupu, řešila prezidentovo váhání ohledně výměny ministra kultury Antonína Staňka. Nakonec oznámila, že stejně jako poslanci ANO vládu podpoří.

Šéf ČSSD Jan Hamáček prohlásil, že mluvil s prezidentem Milošem Zemanem a ten prý "kategoricky nevyloučil" jmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem kultury. 

Členové KSČM, která vládu toleruje, se hlasování zdrželi. Část opozičních stran minulý týden iniciovala středeční jednání sněmovny především v reakci na návrhy unijních auditů, které poukazují na údajný střet zájmů premiéra při čerpání dotací z Evropské unie. 

Šéf opoziční ODS Petr Fiala považoval za nejlepší řešení zachování stávající koalice s jiným premiérem. V úvodním projevu uvedl, že šéf vlády nedovede zvládnout situaci, ve které se ocitl, a kritizoval ho, že se nechce podvolit nezávislému šetření či ukončit střet zájmů.

Babiš v reakci na to prohlásil, že se vzdal firmy a dle svých slov postupoval podle zákona. Tvrdí, že opozice chce destabilizovat zemi, což je v průběhu jednání o obsazení vrcholných pozic EU nevhodné. Babiš také prohlásil, že bere vážně to, že proti němu lidé demonstrují, demonstranti však podle něj vidí jen negativa. 

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se Babiše zastala. Dle ní splnil všechny zákonné povinnosti, které se týkají střetu zájmů.

Šéf komunistů Vojtěch Filip mínil, že návrh opozice by znamenal cestu k chaosu. Neslyšel prý od ní pozitivní návrh na rekonstrukci vlády, která by získala důvěru.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při středečním projevu uvedla, že schůze nic nového nepřinese. Zdůrazňovala, že současná vláda má vliv na to, že se českému hospodářství daří. V podobném duchu mluvil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ten obhajoval přístup vlády k vědě, vzdělání či to, že tlačí na snižování cen mobilních operátorů. Tvrdí, že i postoj vlády vůči ekologii je zodpovědný. 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš však prohlásil, že k dobré ekonomické situaci nynější vláda nepřispívá - dle jeho názoru ignoruje životní prostředí, podporuje klientelismus a nejbohatší členy společnosti. Uvedl, že situaci nepřispívá ani to, že politici často musí řešit premiérovy problémy. 

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že současná vláda posílá do sněmovny málo návrhů. ČSSD dle jeho slov plní roli statisty a poskytuje alibi trestně stíhanému premiérovi.

Předseda SPD Tomio Okamura prohlásil, že jeho hnutí vládu ANO a ČSSD nepodpoří. Především kvůli sociálním demokratům, jejichž politiku považuje za protinárodní. V projevu se opřel i do opoziční ODS, KDU-ČSL, Pirátů, STAN a TOP09, která označil jako "demagogický blok".  

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že politici v západních zemích dříve odstupovali i kvůli daleko méně závažným podezřením než těm, které provázejí Babiše. Zkritizoval vládu za přístup k suchu či k digitalizaci. 

Když mluvili ministři 

Premiér ještě před jednáním uvedl, že je ve středu možnost představit výsledky vlády. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO)  tak například uvedl, že se daří nábor vojáků i boj proti hybridním hrozbám. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) prohlásila, že se kabinetu daří čerpání evropských dotací na řadu oblastí. Zastala se také premiéra, to že vláda řeší jeho problémy, vnímá jako nesmysl. 

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) vyzdvihoval stavbu nových silnic a železnic. Ministr školství Robert Plaga (ANO) připomněl, že vláda poslala peníze na vyšší platy učitelů a zdůrazňoval úspěchy týkající se vědy i výzkumu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) mluvil o opatřeních na zlepšení průhlednosti financování služeb, lepším hospodaření nemocnic i zvýšeném tlaku na odpovědnost jejich ředitelů. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl, že boj proti suchu a péče o zdroje pitné vody jsou největší prioritou vlády. 

Když skončily projevy politiků s přednostním právem, ujal se slova Stanislav Blaha (ODS), který  popsal činnost vlády jako sliby a marketing. 

Dlouze ve sněmovně hovořil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). A to poté co ho ostře zkritizoval předseda kulturního podvýboru sněmovny Martin Baxa (ODS). Ministr hájil svůj postup při odvolání Jiřího Fajta z pozice generálního ředitele Národní galerie. 

Zdroje: