Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Rath je vinen, dostal sedmiletý trest

Aktualizováno: Rath je vinen, dostal sedmiletý trest
David Rath je vinen v případu přijímání úplatků | zdroj: Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC / CNC /

Odvolací pražský vrchní soud potvrdil, že exhejtman David Rath je vinen v případu přijímání úplatků. Soud mu snížil trest na sedm let vězení. Rozsudek byl vynesen v rámci první větve Rathovy korupční kauzy. 

Obžaloba se týká přijímání úplatků, uplácení a manipulování s tendry na rekonstrukce zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do středočeských nemocnic a domova pro seniory v Kladně. Rath i další však byli zproštěni obžaloby ohledně manipulace se zakázkami pro vybavení středočeských nemocnic. 

Soud rozhodl, že na manipulaci s tendry se také podíleli bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její muž Petr Kott. Oba stráví šest let za mřížemi. Každý z manželů má také zaplatit 15 milionů korun a nebudou moci působit v řídících orgánech společností. Dle odvolacího soudu trojice požadovala úplatky ve výši 26 milionů korun, získali 17 milionů. Sedm milion dostal Rath, ten má jako pokutu zaplatit 10 milionů korun. 

V kauze bylo kromě Ratha obžalováno 10 dalších lidí. Podnikatelka Lucia Novanská, která tendry organizovala, dostala pětiletý trest a stejně tak manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmínky mají spolupracující obviněná Ivana Salačová a stavař Václav Kovanda. 

Manažery zdravotnických firem Jindřicha Řeháka, Martina Jireše a Jana Hájka soud osvobodil. 

Prvoinstanční soud loni v případě Ratha rozhodl, že exhejtman dostane trest v délce 8,5 roku vězení, Kottovi o rok méně. 

Proti prvnímu rozsudku se odvolali jak Rath, který trvá na tom, že je nevinný, tak i státní zastupitelství. To požadovalo propadnutí celého Rathova majetku. 

Rath ani Kottovi si rozsudek nevyslechli, k soudu se nedostavili. Exhejtman naplánoval tiskovou konferenci v Hostivici. Prohlásil, že se rozsudku podvolí, ale nesouhlasí s ním a bude se nadále bránit. 

Pravomocný rozsudek padl sedm let poté, co byl Rath zadržen s krabicí od vína, v níž měl sedm milionů korun.  

Zdroje: