Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Herečka, pro kterou ztratil hlavu princ. a drama jejich dcery

Herečka, pro kterou ztratil hlavu princ. a drama jejich dcery
Henrietta Mendelová | zdroj: Profimedia.cz

Lásky, které vznikly mezi dvěma lidmi nerovného původu, bývaly pořádně komplikované a mnohdy to s nimi nedopadlo dobře. Někdy však přece jen došlo na manželství. Jedním z takových případů byl vztah Henriette Mendelové a Ludvíka Bavorského - staršího bratra císařovny Sisi, který pocházel z rodu Wittelsbachů. Zatímco Henriette do světa šlechty vstoupila, její dcera Marie Louisa ho nakonec opustila.

Budoucí herečka se narodila 31. července 1833 jako Auguste Henriette (neboli Jindřiška) Mendelová v hesenském Darmstadtu. Působila v tamním Velkovévodském divadle a také na scéně v bavorském Augšpurku. Tam se poprvé potkala s Ludvíkem Vilémem.

Oba byli mladí, dělily je jen dva roky, a zamilovali se do sebe, což byla prekérní situace. Ludvík jako prvorozený syn bavorského vévody, švagr a zároveň bratranec rakouského císaře Františka Josefa i tehdejšího bavorského krále Maxmiliána II. měl zvolit mnohem lepší, a hlavně urozenou partii.

Jenže Ludvík chodil s dívkou z divadelních prken. A navíc spolu počali dítě.

Velmi rušný květen

Dcerka Marie Louisa přišla 24. února 1858 na svět jako nemanželská. Když však Henriette otěhotněla podruhé, bylo rozhodnuto o uzavření morganatického manželství. Ludvík se vzdal svých nástupnických práv v březnu 1859. Jeho a Henriettin syn Karel Emanuel přišel na svět 9. května, o 10 dní později Henriette získala titul "svobodná paní z Wallersee" a už 28. května se v Augšpurku za Ludvíka provdala.

Krátce po šťastném konci však novomanžele postihla tragédie - jejich chlapeček počátkem srpna zemřel. Další děti už neměli.

Oblíbenkyně císařovny Sisi

Navzdory komplikovanému začátku byla Henriette v rodině nakonec oblíbená, byť se ve společnosti potýkala s ústrky kvůli svému původu. Rodina žila v Augšpurku, Mnichově a v Garatshausenu a malá Marie Louisa prý měla na dobové poměry i společnost, do níž patřila, celkem volnou výchovu.

Děvče si navíc oblíbila císařovna Alžběta, u níž mladá Marie Louisa také několik měsíců pobývala. Hereččina dcera se nakonec stala důvěrnicí císařovny a také svého bratrance, korunního prince Rudolfa. Blízké vztahy pokračovaly i poté, co se Marie Louisa vdala za hraběte Jiřího Larische-Mönnicha. Císařovna ostatně sňatek neteře se šlechticem z rodu usazeného ve Slezsku sjednala. Manželé byli nicméně povahově spíše nesourodí. Zatímco Jiří byl zřejmě, řečeno dnešními slovy, introvert, Marie Louisa představovala pravý opak a milovala společnost.

320px-Freiin_Marie_Wallersee Marie Louisa | zdroj: Wikipedia.org

Pak ale přišel skandál, který dosavadní život Marie Louisy doslova rozmetal. Právě ona totiž věděla o poměru následníka trůnu Rudolfa a baronesy Mary Vetserové. Měla být jejich prostřednicí. V roce 1889, po tragické smrti milenců na zámku Mayerling, Marii Louisu truchlící císařovna označila za kuplířku a zavrhla. Mladá žena tak musela opustit vídeňský dvůr a šlechta se od ní odvrátila. Marie Louisa se stáhla do vily v Pardubičkách a pád prý nesla velmi těžce.

Henrietta zemřela 12. listopadu 1891 v pouhých 58 letech na rakovinu žaludku. Ludvík se o rok později znovu oženil - a opět s herečkou. Jednašedesátiletý vdovec si vzal o 40 roků mladší Barbaru Antonii Barthovou. V roce 1913 skončilo manželství rozvodem. Ludvík zemřel v roce 1920 ve věku 89 let.

Dramatické stáří Marie Louisy

V té době byla vdovou i Marie Louisa. Manželství s hrabětem Larischem-Mönnichem se v roce 1896 rozpadlo, druhým manželem zapuzené šlechtičny se však už rok nato stal operní pěvec Otto Brucks. Marie Louisa umělci porodila syna jménem Otto, své v pořadí šesté a poslední dítě. Zajímavostí je, že navzdory hořkému rozchodu Maria Louisa své "vídeňské příbuzné" svým způsobem neopustila. Začala totiž psát. A ačkoliv jí dvůr platil, aby své texty nevydávala, v roce 1913 dokončila memoáry, v nichž se snažila očistit své jméno, a později i další práce.

Za první světové války pracovala jako ošetřovatelka a počátkem 20. let si také zahrála ve filmu o císařovně Alžbětě. Zároveň se ale potýkala i s finančními potížemi. Pokus začít se synem nový život v Americe, který učinila jako šestašedesátiletá, a tam uzavřené manželství také nedopadly dobře. Šlechtična po útěku od manžela nakonec za oceánem pracovala několik roků jako služka, načež se jako rozvedená paní v roce 1929 vrátila do Německa. Žila v chudobinci v Augšpurku, a tam také 4. července 1940 zemřela. Žena se značně dramatickým osudem přežila pět ze svých šesti dětí.

Mimochodem, z jednoho z lovů na fryštátském panství kdysi vznikly dva totožné obrazy. Na obou byla vymalována i Marie Louisa. Ale zatímco na obrazu, který je v současnosti k vidění na zámku ve Slatiňanech, ji lze spatřit stále, na obrazu převezeném do Hofburgu ji neuvidíte. Poté, co šlechtična upadla v nemilost, ji totiž z díla vymazali. Na její místo namalovali císařovnu Alžbětu, byť ta se oné akce vůbec nezúčastnila.

Zdroje:
Vlastní, Wikipedia.org, Karvina.cz