Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Francouzská levice se v červenci pokusí vyjádřit nedůvěru vládě

Francouzská levice se v červenci pokusí vyjádřit nedůvěru vládě
Podle poslance Manuela Bomparda voliči v neděli vyslali jasný signál prezidentovi Macronovi a jeho vládě, že nesouhlasí s jejich politikou (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Levicový blok NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie) podá návrh na vyslovení nedůvěry kabinetu premiérky Élisabethy Borneové. Blok to ohlásil na twitteru.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:28) Vláda, kterou prezident Emmanuel Macron jmenoval do funkce v květnu, předstoupí se svým programem před parlament 5. července. Vládní politici dnes ve francouzských médiích odmítli, že by prezident Macron mohl parlament rozpustit.

Zástupci NUPES po nedělních parlamentních volbách řekli, že by tato vláda měla odejít. „Za normálních okolností by paní Borneová odešla,“ řekl dnes ráno poslanec NUPES Manuel Bompard, podle kterého vláda pozbyla politickou legitimitu. Podle něj voliči v neděli vyslali jasný signál prezidentovi Emmanulelovi Macronovi a jeho vládě, že nesouhlasí s jejich politikou. Podobně se vyjádřili v médiích i další vysocí představitelé levicového bloku, například Alexis Corbière.

Koalice Spolu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nezískala v nedělních volbách většinu, s 245 mandáty je však nejsilnějším parlamentním blokem.

Pro vyjádření nedůvěry je nutný souhlas většiny členů Národního shromáždění, to znamená 289 hlasů. NUPES, která může společně s nezávislými poslanci za levici počítat se 140 až 150 hlasy, tak pro úspěch svého návrhu musí najít podporu prakticky všech budoucích parlamentních klubů mimo prezidentský blok. Ti se ale k návrhu zatím nevyjádřili.

„Emmanuel Macron je dnes menšinovým prezidentem republiky,“ uvedla dnes ráno šéfka Národního sdružení Marine Le Penová. Podle ní výsledek voleb znamená konec důchodové reformy, která je jedním z hlavních cílů Macronova druhého volebního období. Její strana bude mít v dolní komoře 89 poslanců a největší klub ve svých dějinách.

Le Penová ohlásila, že už nebude předsedkyní strany, ale zaměří se na vedení klubu v Národním shromáždění. Strana posílí svůj vliv na chod komory. Představitelé Národního sdružení například žádají předsednictví klíčového hospodářského výboru, který má podle jednacího řádu připadnout opozici.

Představitelé prezidentského bloku dnes dopoledne odmítali tvrzení, že by se prezident Macron chystal rozpustit Národní shromáždění. To může udělat podle ústavy prakticky kdykoliv. Podle vládní mluvčí Olivie Grégoireové není tento krok nyní na stole. Podle ministra zemědělství Marca Fesneaua by voliči rozpuštění dolní komory nepochopili. Prezident dnes jedná o politické situaci s premiérkou Borneovou. 

(09:03, původní zpráva) Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Druhé místo v parlamentních volbách podle údajů ministerstva obsadila levicová koalice NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie) Jeana-Luka Mélenchona, která získala 131 křesel. K uskupení se ale zřejmě připojí alespoň část z 22 jiných levicových poslanců a také několik zástupců regionálních stran.

Krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové skončilo na třetím místě s rekordními 89 křesly. Pro stranu se jedná o historický úspěch a poprvé bude mít sílu na sestavení poslaneckého klubu či k podání návrhu na vyjádření nedůvěry vládě.

Na čtvrtém místě se umístila aliance pravicových Republikánů s centristickou stranu UDI, která může počítat s minimálně 64 mandáty. Právě o této alianci média nejvíce spekulují jako o možném vládním partnerovi prezidentského bloku.

Koalice Spolu v druhém kole obdržela zhruba osm milionů hlasů, NUPES pak 6,6 milionu hlasů. Třetí Národní sdružení dostalo 3,6 milionu hlasů.

To, že Macron ztratí kontrolu nad Národním shromážděním, signalizovaly již povolební prognózy zveřejněné v neděli, kdy se konalo druhé kolo francouzských parlamentních voleb.

Podle agentury Reuters by výsledek voleb mohl paralyzovat francouzskou politiku, pokud se Macronovi nepodaří dohodnout na spolupráci s jinými stranami. Francouzská premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že výsledek voleb pro Francii představuje riziko.

Dodala, že její vláda osloví potenciální partnery a bude se snažit získat většinovou podporu. „Chceme tak naší zemi zajistit stabilitu a uskutečnit potřebné reformy,“ prohlásila.

Vládu však nyní čeká částečná personální obměna. Ve volbách totiž neuspěly tři ministryně, které podle ústavního zvyku podají demisi. Jedná se o ministryni zdravotnictví Brigittu Bourguignonovou, ekologické tranzice Amélii de Montchalinovou a moře Justinu Beninovou. Dalších 12 členů vlády, a to včetně premiérky Borneové, naopak ve volbách získalo mandát.

Zdroje: