Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Macron získal ve volbách přes 58 procent hlasů, blahopřáli mu prezidenti USA a Ukrajiny

Aktualizováno: Macron získal ve volbách přes 58 procent hlasů, blahopřáli mu prezidenti USA a Ukrajiny
Macron se stane prvním francouzským prezidentem za posledních 20 let, který dokázal obhájit mandát. Naposledy se to podařilo Jacquesu Chirakovi v roce 2002 | zdroj: Profimedia

Emmanuel Macron v nedělním druhém kole prezidentských voleb obhájil mandát se ziskem 58,55 procenta hlasů. Pogratuloval mu i český prezident.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:30) Prezident Miloš Zeman v dnešní gratulaci Emmanuelovi Macronovi podpořil aktivity znovuzvoleného prezidenta Francie směrem k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Vybídl k diplomatickému úsilí o ukončení bojů na Ukrajině. V přání, které zveřejnil Hrad, Zeman uvedl, že druhý mandát získal Macron ve velmi neklidné době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině.

„Je zřejmé, že na Ukrajině se bojuje i o naši svobodu a budoucnost. Naše pomoc Ukrajině však musí jít ruku v ruce s diplomatickým úsilím o ukončení bojů a nalezení míru. V této souvislosti tak podporuji i Vaše aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi,“ napsal Zeman.

Macronovo znovuzvolení a veřejná popularita jsou podle Zemana jasným důkazem jeho úspěšného působení v čele státu i skvělé reprezentace Francie. Zmínil také výbornou úroveň vztahů mezi Českou a Francií a rozvíjející se spolupráci a také návaznost českého předsednictví EU na francouzské. „Pevně věřím, že se nám podaří v druhé polovině letošního roku úspěšně navázat na velmi aktivní francouzské předsednictví v Radě Evropské unie,“ uvedl.

Prezidenta Francie pozval Zeman i s chotí na Pražský hrad. „Jsem přesvědčen, že z moci ze svých funkcí budeme mít možnost přispět k dalšímu prohloubení a rozvoji tradičního přátelství mezi našimi zeměmi,“ uvedl.

Také Putin dnes Macronovi ke znovuzvolení popřál, stejně učinili americký prezident Joe Biden, německý kancléř Olaf Scholz či představitelé Evropské unie.

(8:03, původní zpráva) Francouzský centristický prezident Emmanuel Macron v nedělním druhém kole prezidentských voleb obhájil mandát se ziskem 58,55 procenta hlasů. Jeho krajně pravicová soupeřka Marine Le Penová získala 41,45 procenta. Informovaly o tom dnes tiskové agentury po sečtení všech hlasů. Účast dosáhla necelých 72 procent.

Výsledky hlasování zhruba odpovídají projekcím, které zveřejnila francouzská média v neděli večer po uzavření volebních místností. Ty připisovaly Macronovi vítězství s asi 58 procenty hlasů a Le Penové kolem 42 procent.

Agentura DPA uvedla, že ačkoli je Macronovo vítězství přesvědčivé, získal francouzský prezident podstatně méně hlasů než ve volbách roku 2017, kdy si připsal 66,1 procenta.

Macronovi ke znovuzvolení poblahopřáli také zahraniční diplomaté a prezidenti. Americký prezident Joe Biden v neděli blahopřál svému francouzskému protějšku ke znovuzvolení a řekl, že obě země budou nadále spolupracovat na obraně demokracie. Informovala o tom agentura AFP.

„Těším se na pokračování naší úzké spolupráce - zejména při podpoře Ukrajiny, obraně demokracie a boji proti klimatickým změnám,“ napsal Biden na twitteru. Francii nazval „klíčovým partnerem při řešení globálních výzev“. Blahopřání předtím na twitteru zveřejnil i americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Ke gratulacím Macronovi se připojil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezidenta Francie označil za „opravdového přítele“.

„Blahopřeji prezidentovi a opravdovému příteli Emmanuelu Macronovi k volebnímu vítězství,“ uvedl v noci na dnešek na twitteru Zelenskyj. „Přeji Emmanuelu Macronovi nové úspěchy ve prospěch francouzského lidu. Oceňuji podporu Francie a jsem přesvědčen, že společně vykročíme vstříc novým vítězstvím. Na silnou a sjednocenou Evropu!“

Zdroje: