Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

FOTO: Válka, která bere důstojnost. Podívejte se, jak žijí lidé na Donbase

FOTO: Válka, která bere důstojnost. Podívejte se, jak žijí lidé na Donbase
Lidé v ostřelovaném Doněcku a jeho okolí žijí měsíce ve vlhkých krytech ze sovětských časů. Člověk v tísni jim dodává potravinové balíčky | zdroj: Archiv ČvT

Říká se, že fotografie je silnější tisíců slov. O situaci na vzbouřeneckém Donbase se toho sice napsalo už mnohé, především tedy o politické rovině, přesto si lze jen stěží představit utrpení, které způsobily obyčejným lidem boje na východě Ukrajiny. Podívejte se na snímky, které vám přiblíží jejich život uprostřed války.

Před střelbou se lidé ukryli do starých jaderných krytů. Humanitární situace byla na Donbase mizerná už v létě a na podzim, s příchodem zimy se ale silně zhoršila.

130 Sedmnáctiletý Jevgenij utekl se svými třemi bratry a sestrou z ostřelované Horlivky. Sedmičlenná rodina nyní přežívá v provizorním prostoru v Konstantinovce. | zdroj: Stanislav Krupař pro ČvT

Ukrajinská vláda civilistům nepomáhá. Rusové sice na vzbouřenecký Donbas humanitární pomoc posílají, k lidem se ale nedostává. Pomocnou ruku ale mohou hledat od nevládních organizací. Pomoc proudí i z Česka, od listopadu má Doněcku kancelář Člověk v tísni. 

320 Na Kirovské na okraji Doněcku dopadají denně bomby. Jídlo tu téměř není k dostání. Místní už několik měsíců nedostali výplaty, a tak přežívají jen díky humanitární pomoci | zdroj: Stanislav Krupař pro ČvT

"Ve čtvrtích poblíž doněckého letiště lidé už měsíce žijí ve starých sovětských krytech. Do vlhkých podzemních prostor je zahnalo pravidelné ostřelování – je pro ně prostě příliš nebezpečné zůstávat doma a jinam není kam jít," popisuje situaci vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys. 

020 Někteří lidé z krytů už ani nevycházejí | zdroj: Archiv ČvT

"Celkem tu máme 96 lidí, z toho 90 jich tu žije stále. Prostě nemají, kam jinam jít," popisuje Natálie, správkyně jednoho z podzemních příbytků. Za akutnější problém než jídlo považuje nedostatek léků. "Léky, hlavně léky. Když našim a staříkům nepřivezete léky, jídlo už potřebovat nebudou."

270 Na Kirovské na okraji Doněcku dopadají denně bomby. Jídlo tu téměř není k dostání | zdroj: Stanislav Krupař pro ČvT

Místní už měsíce nedostávají výplaty. Jídlo je v Doněcku a jeho okolí takřka k nedostání, na humanitární dávky se stojí fronty. Bombardování bere lidem domovy i důstojnost. 

0_SKR1939 Dům Věru Leonidovy v Jasinovatě byl zničený bombardováním v září | zdroj: Stanislav Krupař pro ČvT

Zdroje: