Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Fotbalové hřiště jako elektrárna

Fotbalové hřiště jako elektrárna
Fotbalové hřiště, které vyrábí elektřinu z běhání fotbalistů, funguje i v brazilském Riu | zdroj: Profimedia

Pro někoho je fotbal jen neužitečná zábava. V nigerijském Lagosu má ale i bezcílné pobíhání za míčem praktické využití. Originální technologie pod fotbalovým trávníkem dokáže přeměnit kinetickou energii hráčů v elektřinu, která rozsvítí celý sportovní areál.

Málokdo by čekal, že fotbalové hřiště budoucnosti vyroste zrovna v Nigérii. Za vznikem zcela unikátního projektu stojí nezvyklá spolupráce místní školy, energetického gigantu Shell, populárního rappera Akona a britské společnosti Pavergen. Energeticky soběstačný sportovní areál čerpá elektřinu pouze z obnovitelné energie. Kromě solárních panelů využívá i kinetickou energii fotbalistů.

Pod trávníkem jsou zabudované speciální dlaždice, které zachycují energii z dopadů chodidel hráčů, a přetváří ji v elektřinu. I když společnost Pavegen přísně tají jakékoli bližší informace o své technologii, ví se, že její dlaždice fungují na principu piezoelektrického jevu. Při sešlápnutí dlaždice dochází v mikroskopických mřížkách k přiblížení kladných a záporných iontů a vzniku elektrického náboje.

zdroj: YouTube.com

Jedna dlaždice je prý schopná z jednoho došlapu vyrobit až 12 Voltů. Celé hřiště přitom pokrývá stovka dlaždic, což může v kombinaci se solární energií zajistit 24hodinové svícení nejen v areálu, ale i v blízkém okolí. Podobné hřiště finguje přes rok i ve slumu v brazilském Riu de Janeiru.

Piezoelektrická technologie představuje ideální zdroj energie v místech, kde se pohybuje velké množství lidí, třeba ve školách, sportovních centrech nebo na tržištích. Laurence Kameball-Cook, jeden ze zakladatelů Pavegenu, chápe inovativní hřiště jen jako začátek nové technologické revoluce, která by mohla zajistit elektrifikací celých obcí a vyřešit energetické problémy, které trápí velkou část afrického kontinentu.

Zdroje:
Vlastní