Dnes je pátek 18. října 2024., Svátek má Lukáš
Počasí dnes 15°C Polojasno

Festivalový půlmaraton v ulicích Zlína přilákal 1445 běžců

Festivalový půlmaraton v ulicích Zlína přilákal 1445 běžců
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Festivalový půlmaraton v ulicích Zlína dnes přilákal 1445 běžců. Na trať se vydalo 496 půlmaratonců, 381 čtvrtmaratonců a 568 členů čtyřčlenných a premiérově i tandemových štafet, sdělila dnes ČTK mluvčí Zlín Film Festivalu Kateřina Martykánová. Půlmaraton se konal devátým rokem, je součástí doprovodného programu filmového festivalu.

Odpoledne se konal také rodinný běh na 1400 metrů, do kterého se zapojilo 899 malých i velkých běžců. "Zájem o účast byl ještě větší, trať má ale svou maximální kapacitu, kterou jsme zcela vyčerpali," uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová. Celkový počet běžců byl letos 2344, loni 1963.

Festivalový půlmaraton ovládli běžci z Keni, vítězem byl Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo s časem 1:08:34. Nejrychlejší ženou byla Philice Cheboirot Kipkeriová s časem 1:18:10.

Akce má i charitativní část. Za každý kilometr, který závodníci uběhli, věnovali pořadatelé korunu projektu Korunka pomáhá. Výtěžek 18.196 korun dostala rodina sedmiletého Štěpána Zásměty z Provodova na Zlínsku, který bojuje s onkologickým onemocněním. "Pomůžeme tak financovat náklady spojené s náročnou léčbou, které zdravotní pojišťovna příliš nezohledňuje. Štěpánek potřebuje nepřetržitou špičkovou péči," uvedla Záhorová.

Druhým podpořeným je šestnáctiletý Matyáš Horák z Vlčnova na Uherskohradišťsku, který se od narození potýká se svalovou myopatií. "Výtěžek ve výši startovného z rodinného běhu, tedy 57.728 Kč, pomůže financovat speciální fyzioterapie a kompenzační pomůcky, bez nichž se Matyáš neobejde," uvedla Záhorová.

Půlmaraton pořádá Zlín Film Festival se spolkem Běhy Zlín. Letošní 64. ročník filmového festivalu začal ve čtvrtek a potrvá do středy 5. června.

Zdroje: