Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Aktualizováno: FBI prohledala Trumpovu rezidenci, údajně jde o utajované materiály z doby prezidentování

Aktualizováno: FBI prohledala Trumpovu rezidenci, údajně jde o utajované materiály z doby prezidentování
Policejní vůz před Trumpovou rezidencí Mar-a-Lago na Floridě | zdroj: Profimedia

Agenti amerického federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali rezidenci někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floridě, odkud odnesli několik krabic. Trump vzápětí akci označil za „obležení“ a politický útok. Zdroje blízké vyšetřování i Trumpovi uvedly, že věc se týká údajného špatného zacházení s dokumenty Bílého domu včetně utajovaných materiálů.

Prohledání soukromé rezidence Mar-a-Lago bývalého prezidenta, který mimo jiné zvažuje, že se bude v roce 2024 znovu ucházet o úřad, je historicky nevídaný krok FBI a ministerstva spravedlnosti, uvádí server Politico. Žádný předchozí prezident USA nečelil tak rozsáhlému veřejnému vyšetřování jako právě Trump, jímž se také zabývá speciální parlamentní komise kvůli jeho možnému podílu na výtržnostech v americkém Kapitolu 6. ledna 2021.

„V americké historii doposud nebylo vydané tak významné povolení k prohlídce,“ uvedl státní zástupce v Palm Beach Dave Aronberg, který případ popsal jako „velkou věc“.

Podobně jako v případě událostí 6. ledna se i současné vyšetřování týká chování Trumpa v době, kdy byl nucen po prohraných volbách opustit Bílý dům, konkrétně jeho zacházení s takzvanými prezidentskými záznamy, tedy dokumenty, které měl povinnost předat Národnímu archivu USA.

Podle zákona musejí američtí prezidenti poskytnout všechny své dopisy, emaily a pracovní dokumenty Národnímu archivu. Úřady tvrdí, že Trump mnoho dokumentů nelegálně zničil a jen některé z nich byly „slepeny dohromady“, uvádí stanice BBC. Trump již dříve tyto informace označil za „fake news“.

profimedia-0712836044 Trumpovi příznivci protestují před exprezidentovou rezidencí Mar-A-Lago | zdroj: Profimedia

Ani FBI, ani mluvčí ministerstva spravedlnosti dnešní prohlídku Trumpovy rezidence nekomentovali. Jeden ze zástupců FBI řekl anonymně BBC, že „bylo odneseno několik krabic“ a při prohlídce nebyly vykopnuty žádné dveře. Trump uvedl, že se mu agenti FBI „vloupali“ do trezoru.

Proti zásahu v Trumpově soukromém sídle dnes v brzkých ranních hodinách SELČ se ostře ohradili někteří zástupci Republikánské strany. „Viděl jsem dost. Ministerstvo spravedlnosti dospělo do neúnosného stavu agresivního politikaření,“ komentoval případ sněmovní lídr republikánů Kevin McCarthy.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio napsal: „Využívání vládní moci k pronásledování politických oponentů je něco, co jsme mockrát viděli v marxistických diktaturách třetího světa.“

Vyšetřování ve věci Trumpových prezidentských záznamů pokračuje už několik měsíců, zůstávalo ale převážně v pozadí kvůli mediálně zajímavějším zprávám o šetření parlamentní komise k 6. lednu.

Vyšetřování představuje pro Trumpa stále větší veřejné ohrožení; o jeho blízké poradce i vysoce postavené úředníky jeho administrativy v Bílém domě se také zajímala FBI, nebo byli předvoláni, aby svědčili u soudu před velkou porotou.

Kromě vyšetřování událostí kolem prezidentských voleb 2020 a předání moci čelí Trump i několika obviněním z ekonomických trestných činů i sexuálního zneužívání. Jakoukoli vinu popírá.

Analytici pozorují po razii u Trumpa vlnu násilné rétoriky na sociálních sítích

Po zprávách o domovní prohlídce v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa následovala eskalace násilné rétoriky na sociálních sítích, upozorňují američtí novináři a analytici. Fanoušci někdejší republikánské hlavy státu podle nich začali více mluvit o blížící se „občanské válce“ nebo o přípravě zbraní a munice. Republikánští politici situaci využívají k politickým útokům, místo aby volali po klidu, píše televize NBC News.

„Trumpovi stoupenci jsou VELMI natěšení z myšlenky občanské války,“ poznamenala v noci na dnešek na twitteru výzkumnice z Marylandské univerzity Caroline Orrová, která se zabývá dezinformacemi a extremismem na internetu. K vyjádření připojila koláž několika příspěvků ze stejné sociální sítě, v nichž se píše o občanské válce nebo se objevuje volání do zbraně.

Analytická společnost Dataminr zaznamenala v pondělí večer několikanásobný nárůst výskytu tweetů o občanské válce. V noci opět poklesl, dopoledne amerického času byl ale znovu zvýšený, přičemž maximem byl desetinásobek běžné frekvence, napsal reportér televize CNN Donie O’Sullivan.

Extrémní rétorika přichází často z anonymních účtů, přiživují ji však i známé osobnosti se statisíci sledujících. Přední aktivista republikánského tábora Charlie Kirk například na twitteru vznesl řečnickou otázku, proč si lidé současnou situaci „nechávají líbit“. Populární youtuber Steven Crowder zase prohlásil, že „zítra je válka“.

Ve skupině TheDonald na sociální síti Reddit, kde se sdružují radikální Trumpovi příznivci, bylo bezprostředně po razii nejlépe hodnoceným příspěvkem sdělení „připravit k palbě“. „Tohle je asi nejhorší (intenzita výzev k násilí), co jsem viděl od 5. ledna 2021,“ řekl reportér NBC News Ben Collins, který se specializuje na mapování extremismu v USA. Odkazoval na předvečer povolebních nepokojů, při kterých Trumpovi příznivci vtrhli do washingtonského Kapitolu. „Mluví se o tom, že čas na plánování vypršel a že je třeba začít konat,“ dodal.

Republikánští politici mezitím obviňují federální ministerstvo spravedlnosti z politicky motivovaného jednání a kritizují FBI, byť zatím nic nenasvědčovalo nekorektnímu postupu. Radikálnější kongresmani jako Paul Gosar nebo Marjorie Taylorová Greeneová dokonce volají po zrušení FBI nebo se přidávají ke sdílení obrácené americké vlajky, aby vyjádřili, že USA jsou podle nich v ohrožení.

„Mnozí prominentní republikáni se rychle uchýlili k politikaření, místo aby počkali, až vyjdou najevo fakta,“ píše NBC News. Vývoj je podle televize další připomínkou současného stavu americké politiky. „Jakékoli obvinění, že se Trump dopustil něčeho nekalého, bere většina republikánů jako test loajality vůči bývalému prezidentovi,“ dodává. 

Zdroje: