Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Exporadkyně ústeckého hejtmana je obžalovaná. Nechávala si neoprávněně vyplácet peníze

Exporadkyně ústeckého hejtmana je obžalovaná. Nechávala si neoprávněně vyplácet peníze
„Mohu potvrdit, že v té věci jsme podali obžalobu vůči jedné osobě pro zločin podvodu,“ řekl okresní státní zástupce v Ústí nad Labem Pavel Kaláb (Ilustrační foto) | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Státní zástupce obžaloval bývalou poradkyni ústeckého hejtmana Vladislavu Marschallovou, uvedl dnes server iROZHLAS.cz.

Podle obžaloby si nechávala neoprávněně vyplácet peníze od společnosti Krajská zdravotní za práci, kterou podle vyšetřovatelů neodvedla, uvedl web. Krajskou zdravotní, pod níž spadá sedm nemocnic na severu Čech, vlastní Ústecký kraj, kde je hejtmanem stranický kolega Marschallové Jan Schiller.

„Mohu potvrdit, že v té věci jsme podali obžalobu vůči jedné osobě pro zločin podvodu,“ řekl serveru bez dalších informací okresní státní zástupce v Ústí nad Labem Pavel Kaláb. Podle informací Radiožurnálu hrozí Marschallové v případě uznání viny v krajním případě až osmiletý trest, neboť podle vyšetřovatelů podváděla v době nouze, kdy jsou trestní sazby přísnější.

Částka, kterou Marschallová neoprávněně získala, činí přes 300 000 korun. Radiožurnálu to potvrdila Jana Mrákotová, mluvčí Krajské zdravotní, firmy, která v případu figuruje jako poškozená. „Mohu potvrdit, že jsme vyčíslili škodu na zhruba 305 000 korun,“ uvedla mluvčí.

Marschallová nechtěla případ komentovat. „Fakt se k tomu nebudu vyjadřovat, tohle je neveřejné a podepisovala jsem, že o tom nemám mluvit. Není to, že bych nechtěla, ale prostě nebudu. Až bude po všem, tak se k tomu určitě vyjádřím,“ řekla serveru. Právník obžalované Petr Vališ obvinění odmítl. Trestní stíhání považuje za neoprávněné.

Spolu s Marschallovou byl původně obviněný i bývalý generální ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki, který její smlouvy podepsal. Policie ho obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku. Státní zastupitelství ale podle Kalába jeho trestní stíhání podmíněně zastavilo.

Marschallová byla zaměstnána jako poradkyně na hejtmanství s odměnou 40 000 korun měsíčně a kromě toho měla dvě poradenské smlouvy v Krajské zdravotní. Poté, co se loni v únoru objevily pochybnosti ohledně její práce, skončila v Krajské zdravotní, jako poradkyně hejtmana Jana Schillera i jako místopředsedkyně krajské buňky ANO.

Podle jedné smlouvy s Krajskou zdravotní měla pracovat na 0,7 úvazku jako koordinátorka očkovacích míst. Podle druhé smlouvy, dohody o pracovní činnosti, se měla věnovat PR a komunikaci s médii. Za obě měla dostávat celkem 130 000 korun měsíčně.

Zdroje: