Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Exministr Svoboda zakladá akademii

Exministr Svoboda zakladá akademii
zdroj: tisková zpráva

"Musel bych stát na chodbě a opírat se zeď," řekl iDNES.cz někdejší šéf lidovců Cyril Svoboda. Bývalý ministr zahraničí je sice stále formálně jako poradce zaměstnancem resortu, ale jak říká, na ministerstvu nemá ani vlastní židli a nedostává žádnou práci.

Svododa už sice politické ambice nemá, zato v malé kanceláři ve 4. patře v sídle KDU-ČSL chystá novou školu pro diplomaty. V lidové straně vede zahraniční komisi, ale do řízení strany novému šéfovi Pavlu Bělobrádkovi se plést nechce.

Diplomacie, etiketa a mezinárodní vztahy

Cyril Svoboda využívá své kontakty a zkušenosti při budování nové Diplomatické akademie. "Předpokládám, že by na ní v budoucnu mohli být i studenti ze zahraničí, například budoucí diplomati z Balkánu," cituje bývalého vlivného politika server iDnes.cz.

Bývalí špičkoví politici a diplomati by mohli zvýšit renomé školy. Mezi oslovenými se objevil i bývalý předseda vlády Vladimír Špidla. Jak uvedl iDnes.cz, Cyril Svoboda chce vedle studentů se zájmem o diplomacii ze zahraničí oslovit také zaměstnance krajských či městských úřadů. "Těm všem by se mohly hodit kurzy z diplomacie, etikety a mezinárodních vztahů," uvedl.

Diplomatickou akademii zaregistroval v obchodním rejstříku, teď ještě musí získat potřebné razítko od ministerstva školství. Ta se ale neobejde bez školného. Do detailů ještě nezachází, ale orientačně by se mohlo pohybovat do 50 tisíc korun ročně.