Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Evropská komise uzavřela řízení o střetu zájmů s ČR, odnětí dotací budou řešit ministerstva

Evropská komise uzavřela řízení o střetu zájmů s ČR, odnětí dotací budou řešit ministerstva
Ivan Bartoš | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Evropská komise (EK) podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) uzavřela po zhruba třech letech řízení o střetu zájmů s Českou republikou. Zahrnovalo několik desítek zjištění, z nichž zůstalo několik otevřených do března a května letošního roku. MMR auditorům následně odeslalo odpovědi k těmto zbývajícím případům. Nezákonná přidělení dotací, která se mimo jiné týkají i bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), budou řešit jednotlivá ministerstva, řekl novinářům ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nezákonné přidělení dotace zjistila EK například u společnosti Pekárna Zelená louka z koncernu Agrofert na toastovou linku, která nesplňovala kritéria inovace. Ministerstvo průmyslu a obchodu zahájilo řízení o odnětí této podpory 100 milionů korun. Bartoš předpokládá, že i další dotace budou jednotlivé resorty vymáhat. Může to ovšem vést až k soudním řízením, uvedl. Agrofert patří do Babišových svěřenských fondů.

„Pan poslanec Babiš používal v mediálním prostoru takový tríček, kdy tvrdil, že Česká republika nic vracet nebude,“ řekl Bartoš. Takový scénář fakticky podle něj opravdu nenastane, ale v následujícím období, kdy budou přiznány nebo otevřeny další dotační tituly, dostane ČR o to méně. Bartoš předpokládá, že se tak skutečně stane. „Bude to na našich institucích tyto peníze vymoci na firmě, která čerpala dotace v rozporu s danými pravidly,“ uvedl dále.

Bartoš také upozornil na to, že současná vláda prosadila systémové úpravy k zamezení střetu zájmů. EK ve svém závěrečném dopise podle něj tyto kroky ocenila. „Mezi tato opatření patří třeba úpravy zákona v českém právním řádu, které jsou obsaženy v evidenci skutečných majitelů. Další významná úprava je jednotné metodické prostředí, které nastavuje pravidla pro využití evropských fondů,“ řekl. Doplnil, že díky těmto změnám tak nehrozí zablokování peněz z Národního plánu obnovy nebo zastavení proplácení evropských dotací.

Ukončení auditu EK je podle Bartoše podstatné i kvůli tomu, že bude nyní možné zveřejnit příslušné dokumenty, což má MMR v plánu.

Česko může čerpat 550 mld. z fondů EU, má schválenu většinu programů

Česko může čerpat 550 miliard korun z fondů EU. Evropská komise (EK) schválila ČR osm z devíti programů na období let 2021 až 2027. Schválení posledního z nich, programu Spravedlivá transformace, se očekává v srpnu, uvedlo dnes MMR. Některé výzvy už byly vyhlášeny, dodalo ministerstvo.

V rámci unijních zdrojů politiky soudržnosti má Česko na nové období schváleny programy Jan Amos Komenský, Technická pomoc, Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, Zaměstnanost+, Doprava, Životní prostředí, Integrovaný regionální operační program (IROP) a Rybářství. Spravedlivá transformace má přibýt příští měsíc.

Jiří Kvíz, ředitel společnosti enovation, která se zabývá mimo jiné dotačním poradenstvím, uvedl, že dotační programy měly být spuštěny už loni, což je patrné již z názvu programového období 2021 až 2027. „Protože se však nacházíme již ve druhé polovině roku 2022, tak je zřejmé, že Česká republika zaspala s implementací programů, které měly pomoci s post covidovou obnovou země, s včasným zajištěním energetických úspor ve firmách a obecnou stimulací ekonomiky na prahu začínající recese a pod tíhou rekordní inflace,“ řekl ČTK.

V některých programech na období 2021 až 2027 byly vyhlášeny první výzvy. Jejich přehled je na zastřešujících stránkách dotaceeu.cz.

Letos koncem května MMR uvedlo, že EK Česku ke konci dubna letošního roku proplatila 503,9 miliardy korun, tedy zhruba tři čtvrtiny peněz vyjednaných pro programové období 2014 až 2020.

Zdroje: