Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Evropská komise řeší rostoucí ceny energií, příští týden zveřejní návrh možných opatření

Evropská komise řeší rostoucí ceny energií, příští týden zveřejní návrh možných opatření
Evropská komise odmítá část požadavků, které mají podle některých členských zemí Evropské unie včetně České republiky pomoci zastavit rychlý růst cen energií (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Evropská komise (EK) odmítá část požadavků, které mají podle některých členských zemí Evropské unie včetně České republiky pomoci zastavit rychlý růst cen energií.

Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová v dnešním vydání listu Financial Times řekla, že unijní exekutiva nemá možnost zastavit nepříznivý vývoj pomocí krátkodobých kroků, navrhne však opatření pro delší časový horizont. Skepticky se vyjádřila například k reformě pravidel trhu s elektřinou či k přísnějším regulacím obchodování s emisními povolenkami.

Francie, Španělsko nebo některé země východního křídla EU požadují, aby sedmadvacítka kvůli několikanásobnému meziročnímu zvýšení cen energií urychleně sáhla ke společným krokům. Pětice zemí včetně Česka tento týden zveřejnila výzvu, podle níž by EU měla lépe koordinovat nákup energií a budování strategických rezerv plynu. Chtějí také reformovat trh s elektřinou, snížit závislost na dovozu energií či předejít nepředvídatelnému růstu cen emisních povolenek.

Komise příští týden zveřejní návrh možných opatření. Podle Simsonové ale některým z těchto požadavků nevyjde vstříc.

„Některé naše návrhy se budou týkat dlouhodobých řešení,“ řekla komisařka ekonomickému deníku. Na mysli měla společné nákupy a zajišťování rezervních zásob, které by mělo zmírnit dopady podobných krizí. Okamžité kroky k zažehnání současných potíží však podle ní komise v záloze nemá, nanejvýš podpoří státy v jejich dosavadní snaze snižovat ceny pro obyvatele například daňovými škrty.

Brusel ale patrně nehodlá měnit způsob určování cen elektřiny, což požadují zejména Francie a Španělsko. Ceny elektřiny jsou na unijním trhu spojeny s cenami plynu a tento systém podle Simsonové otevírá cestu inovacím a producentům obnovitelné elektřiny.

„Není mnoho hlasů, které by nás žádaly o změnu něčeho, co není příčinou vysokých cen,“ cituje list estonskou komisařku. Vůči změně určování cen elektřiny se stavějí skepticky některé západoevropské země v čele s Německem.

Simsonová také odmítla, že by za růstem cen mohly být spekulace na trhu s emisními povolenkami (ETS), které kritizuje například český premiér Andrej Babiš.

„Nemáme žádné konkrétní příklady tržních manipulací s ETS. V systému jsou pojistky, které mají zabránit extrémnímu růstu cen,“ řekla komisařka. Vliv emisních povolenek na současné prudké zdražování energií ve středu zpochybňoval i místopředseda EK Frans Timmermans. Podle komise i podle analytiků je za ním především velká poptávka způsobená rychlým oživením po pandemické krizi a také nedostatečné rezervy plynu. Simsonová však uvedla, že evropské země mají dostatek zásob plynu na celou zimní sezonu.

Komise své návrhy zveřejní příští středu. Za dva týdny o nich budou debatovat prezidenti a premiéři členských zemí na summitu v Bruselu.

Zdroje: