Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Gazprom zastavil tranzit plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu. Podle Kyjeva jde o politické rozhodnutí

Gazprom zastavil tranzit plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu. Podle Kyjeva jde o politické rozhodnutí
Rozhodnutí Gazpromu přerušit přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu ukazuje, že Rusko používá dodávky energií jako zbraň, uvedl podle agentury Reuters ředitel ukrajinské společnosti Naftogaz | zdroj: Profimedia

Ruský koncern Gazprom zastavil přepravu zemního plynu pro Maďarsko přes území Ukrajiny. S odvoláním na ukrajinského provozovatele tranzitních plynovodů to dnes uvedla ukrajinská agentura Unian.

Gazprom tak učinil okamžitě poté, co dnes vstoupila v platnost nová dohoda mezi Ruskem a Maďarskem, podle které bude Rusko dodávat Maďarsku plyn přes Srbsko a Rakousko. Budapešť uvedla, že takto je to pro Maďarsko levnější.

Objednávky na tranzit plynu nepřišly bez ohledu na to, že si ruský koncern zamluvil přepravní kapacity přes Ukrajinu do Maďarska v objemu 24,6 milionu metrů krychlových denně na celý plynárenský rok. To je od 1. října 2021 do 30. září 2022, uvedl ukrajinský provozovatel tranzitních plynovodů.

Dodávky energií jako zbraň

Rozhodnutí Gazpromu přerušit přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu ukazuje, že Rusko používá dodávky energií jako zbraň, uvedl podle agentury Reuters ředitel ukrajinské společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. Podle něho je nezbytné odpovědět Rusku na tento postup sankcemi proti plynovodu Nord Stream 2, který obchází Ukrajinu tím, že přivádí plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

„Kreml to dělá schválně. Není to řinčení zbraněmi, je to použití plynu jako zbraně,“ napsal Vitrenko na facebooku. Připomněl, že před časem Spojené státy a Německo ve společném prohlášení uvedly, že adekvátně odpoví, pokud Rusko použije plyn jako zbraň. „Čekáme teď na uvalení sankcí na provozovatele plynovodu Nord Stream 2, který ze 100 procent patří Gazpromu,“ dodal.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes veškerou ukrajinskou kritiku podle agentury Reuters odmítl. Orbán v pravidelném rozhlasovém pořadu uvedl, že mohl nebrat ukrajinské hledisko v potaz, protože se zodpovídá jen maďarským voličům, a ti by museli platit za plyn mnohem víc, kdyby nebylo nové dohody.

Napětí kolem tranzitu plynu se dnes odrazilo i na cenách ukrajinských dluhopisů denominovaných v dolarech. Dopoledne ztrácely až 0,8 centu na dolar a byly nejníže za několik měsíců. Největší výprodej potkal dluhopis se splatností v roce 2031, který se prodával za 101,397 centu. To je podle záznamů provozovatele elektronických trhů Tradeweb nejnižší hodnota od poloviny května.

Maďarsko a Rusko v pondělí podepsaly novou dlouhodobou smlouvu o dodávkách zemního plynu. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom bude na jejím základě do Maďarska ročně dodávat 4,5 miliardy krychlových metrů této suroviny. Dodávky mají do Maďarska podle smlouvy proudit přes Srbsko a Rakousko, a Ukrajinu tak obejdou.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v reakci dohodu odsoudilo a uvedlo, že smlouva ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy. „Považujeme to za čistě politické, ekonomicky nerozumné rozhodnutí přijaté ve prospěch Kremlu a na úkor národních zájmů Ukrajiny a ukrajinsko-maďarských vztahů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Zároveň sdělilo, že se kvůli tomu obrátí na Evropskou komisi a odloží setkání maďarsko-ukrajinské ekonomické komise. V čem je smlouva mezi Ruskem a Maďarskem ekonomicky nerozumná, ukrajinské ministerstvo neupřesnilo.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó už v pondělí označil stížnosti Kyjeva za vměšování do vnitřních záležitostí Maďarska. Za skandální pokládá, že se chce Ukrajina obrátit na Evropskou komisi. Obě země si vzájemně předvolaly velvyslance.

Kyjev tvrdí, že přeprava plynu obcházející Ukrajinu podkopává její národní bezpečnost, stejně jako energetickou bezpečnost Evropy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že kritika smlouvy ze strany Kyjeva nestojí za komentář a že Kyjev nemá právo vměšovat se do dvoustranných vztahů mezi Moskvou a Budapeští. Zároveň odmítl, že by Rusko chtělo využít plyn k tomu, aby mohlo vyvíjet na Ukrajinu tlak.

Zdroje: