Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Evropská komise představila nový energetický balík, omezí i cenu plynu

Evropská komise představila nový energetický balík, omezí i cenu plynu
Ursula von der Leyenová | zdroj: Profimedia

Evropská komise (EK) navrhla vytvořit mechanismus, který by v nadcházející zimě umožnil dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu. Jde o součást dalšího souboru opatření, kterými chce unijní exekutiva bojovat proti energetické krizi. Nový plán stanovuje i principy pro společné nákupy plynu a uvolnil by miliardy eur z unijních fondů na pomoc firmám a domácnostem. Nezahrnuje ale dříve diskutované varianty cenového stropu.

Navrhovaný „mechanismus cenové korekce“ by fungoval jako pojistka proti extrémním výkyvům na trhu. Umožňoval by v případě potřeby nastavit takzvaný dynamický cenový limit pro obchodování ve virtuálním uzlu Title Transfer Facility (TTF), který je pro ceny plynu v Evropské unii rozhodující. Dlouhodobější řešení EK vidí ve spuštění doplňkového cenového indexu, který by utvářel cenu zkapalněného zemního plynu (LNG) a lépe odrážel nové podmínky na unijním trhu.

Podrobnosti o fungování nástroje pro omezování ceny plynu zatím nejsou jasné. Komise jej dnes navrhuje pouze v principu, přičemž detaily chce vyjasnit až po případném souhlasu členských států EU. Vysoce postavený unijní zdroj dnes před novináři nechtěl spekulovat o cenové hranici, při které by mechanismus mohl být aplikován, a mluvil spíše o tlumení vysokých nárůstů. Komise doufá, že nástroj bude k dispozici do začátku zimy.

„Musíme zkrotit volatilitu a extrémní cenové skoky na hlavním evropském tržišti s plynem,“ řekla na tiskové konferenci předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. V tomto směru navrhuje také požadavek, aby platformy pro obchod s takzvanými energetickými deriváty zavedly do konce ledna nové pojistky proti silným výkyvům v rámci denního obchodování.

Co se týče nového cenového indexu pro zkapalněný plyn, chce jej komise mít v provozu na jaře. Z dnešních vyjádření ale vyplývá, že společnosti obchodující s plynem jej nebudou nuceny využívat.

Dalšími pilíři nového plánu unijní exekutivy je snaha uvést do praxe společné nákupy plynu a rozšíření možností členských zemí ohledně podpory domácností a firem. Komise například navrhuje, aby při plnění zásobníků dodavatelé z celé EU společně poptávali množství plynu odpovídající alespoň 15 procentům kapacit. Na dobrovolné bázi by pak utvářeli „konsorcia“ pro nákupy plynu.

Podle von der Leyenové má toto slučování poptávky na unijní úrovni širokou podporu mezi členskými státy. Snahou je při tom zabránit vývoji, který nastal v uplynulých měsících při plnění zásobníků. „Viděli jsme, jak se společnosti navzájem přeplácí a samy tak tlačily ceny nahoru,“ řekla šéfka EK.

Doplnila, že uvolnění unijních peněz na zmírňování dopadů krize se týká „zbytků“ z rozpočtu na politiku soudržnosti v letech 2014 až 2020. Vlády by touto cestou mohly dostat k dispozici až téměř 40 miliard eur (984 miliard Kč). Komise kromě toho počítá s uvolněním pravidel pro podporu podniků, mimo jiné skrze prodloužení lhůty pro tyto intervence.

Do nového energetického plánu nakonec unijní exekutiva nezahrnula žádnou z razantnějších variant cenového stropu na plyn, po jakých v uplynulých týdnech volaly mnohé členské země. Ve shrnutí svých návrhů ale zmiňuje možnost dotování plynu používaného k výrobě elektřiny jako postup, který si zaslouží další úvahy. Podle komise je třeba najít uspokojivé odpovědi na některé otevřené otázky.

Von der Leyenová dnes vyjádřila přesvědčení, že navržené kroky si získají podporu unijních vlád. Leccos v tomto směru může naznačit už summit EU konaný ve čtvrtek a v pátek. Podrobnější diskuse o návrzích se pak očekává za týden na radě unijních ministrů zodpovědných za energetiku. 

Dánské úřady potvrdily rozsáhlé poškození plynovodů Nord Stream u dánských břehů v Baltském moři a uvedly, že příčinou byly „silné výbuchy“. Švédský deník Expressen zveřejnil první údajné záběry poškozených produktovodů vedoucích z Ruska do Německa. Chybí podle něj nejméně padesát metrů kovového potrubí.

Sazby za přepravu LNG se zvyšují, Evropa to může pocítit ve vyšší ceně plynu

Cena za přepravu zkapalněného zemního plynu (LNG) se v posledních týdnech zvyšuje, provozovatelé tankerů si v průměru říkají asi o 300 000 dolarů (7,5 milionu Kč) za každý den přepravy. A pokud cestu dobře naplánují s přihlédnutím k situaci na trhu, mohou za den získat i půl milionu dolarů. Podle analytiků se přitom budou sazby provozovatelů tankerů dál zvyšovat, což může prodražit LNG pro odběratele v Evropě, kde nyní kvůli kapacitním problémům čekají na vykládku desítky lodí.

Společnost Clarksons Securities odhadla, že průměrná sazba za přepravu LNG těmi nejefektivnějšími tankery se na konci září pohybovala kolem 313 000 USD za den. U méně efektivních lodí to bylo zhruba 277 000 USD za den.

„Dopravci LNG teď míří ke hvězdám. Příjmy za okamžitou přepravu dosáhly závratných výšin,“ řekl analytik společnosti Clarksons Securities Frode Mörkedal. Obchodníci podle něj upozorňují, že majitelé tankerů teď vzhledem k situaci na trhu mohou využít i dalších možností, jak dosáhnout nejvyšších příjmů. „To znamená, že dostávají zaplaceno nejen za pravidelnou zpáteční cestu, ale i za cesty jednosměrné. Díky tomu pak může být příjem u základní zpáteční cesty až kolem 500 000 dolarů za den,“ řekl Mörkedal.

V Evropské unii se LNG na celkovém dovozu zemního plynu ještě loni podílel asi z 20 procent, většina se dovážela ze Spojených států a dále z Kataru. Vzhledem k tomu, že EU se kvůli ruské invazi na Ukrajinu snaží zcela zbavit závislosti na dovozu energií z Ruska, podíl LNG na dovozu plynu se v posledních měsících rychle zvyšuje.

Evropská komise uvádí, že EU disponuje rozsáhlou kapacitou na dovoz LNG. Na konci loňského roku dosahovala přibližně 157 miliard metrů krychlových ročně ve formě zpětné přeměny na plyn. To stačilo asi na 40 procent celkové poptávky po plynu. Některé oblasti v jihovýchodní a ve střední Evropě a také v Pobaltí ale mají k LNG horší přístup.

U pobřeží Španělska a některých dalších evropských zemí teď čekají desítky lodí s LNG, protože si u terminálů nedokážou zajistit místo k vykládce. Jak se Evropa odvrací od Ruska, nakupuje velké bjemy LNG, hlavně v zámoří. Výrazně vyšší počet lodí, které připlouvají k evropským břehům, ale ukázal, že EU nemá dostatečnou kapacitu na zpětné zplynění zkapalněné suroviny. Terminály už pracují na maximum.

Důvodů, proč tankery nemohou začít s vykládkou, je ale více. „Nejdůležitější je nedostatečná kapacita terminálů, které zpět zplyňují LNG. Dovážený plyn již může být prodán, nebo může z nějakého důvodu cíleně vyčkávat na moři - například v očekávání růstu ceny, které se v Evropě během zimních měsíců čeká,“ sdělil ČTK analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Pokud se situace brzy nevyřeší, pak by se provozovatelé čekajících tankerů mohli začít poohlížet po jiných přístavech mimo Evropu, kde by lodě měly možnost náklad vyložit. „Nejedná se jen o problém Španělska, několik tankerů v současnosti vyčkává také u Velké Británie. Španělsko se však v tomto ohledu potýká s největšími problémy, protože má nejvyšší kapacitu terminálů a velmi omezené propojení se zbytkem Evropy nedává moc šancí, jak se přebytečného plynu zbavit,“ doplnil Tyleček.

Letos mají vzniknout ještě další terminály, takže roční kapacita na dovoz LNG by se mohla do konce letošního roku v EU dostat zhruba na 184 miliard metrů krychlových ve formě zpětné přeměny na plyn. Kapacita tankeru je zhruba 100 milionů metrů krychlových.

Ceny plynu pro evropský trh v posledních dnech pokračují v setrvalém poklesu, dnes před polednem vykazovala cena klíčového termínového kontraktu s dodáním v listopadu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pokles o téměř osm procent zhruba na 118 eur za megawatthodinu (MWh). Je tak nejníže od poloviny června. Další vývoj bude primárně záviset na teplotách, a ty by podle předpovědí měly být v nadcházejících dvou týdnech nadprůměrné. Impulsem pro pokles cen je také vysoké naplnění zásobníků v EU.

Plyn pro americký trh je výrazně levnější, jeho cena se teď pohybuje kolem šesti dolarů za milion britských termálních jednotek (mmBtu). Cena pro evropský trh po přepočtu na tuto jednotku činí asi 34 dolarů/mmBtu. Vzhledem k vysoké poptávce po LNG se ale cena pro americký trh také proti loňsku zvyšuje.

Zdroje: