Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Europoslanec zbořil euromýty. Došlo na banány, kondomy i viagru

Europoslanec zbořil euromýty. Došlo na banány, kondomy i viagru
Europoslanec Pavel Poc | zdroj: Parlamentnilisty.cz

Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) se rozhodl zabojovat proti euroskepticismu tím, že vysvětlí některé mýty, které kolem Evropského parlamentu vytvářejí média. „Ono totiž v Česku nejde kolikrát snad už jen o euroskeptiky, jako spíš až o eurofoby,“ vysvětlil s tím, že skeptici jsou lidé, kteří kritizují po určité analýze, zatímco lidé s fobiemi jsou ti, kteří mají z něčeho strach, ale nedokáží jej vysvětlit.

Je třeba hned úvodem říci, že různé euromýty nejsou vždy jen specifikem České republiky, ale kolují někdy i v dalších zemích Evropské unie a bývá pak prý problém uvést je na pravou míru.

„Když o těchto mýtech čtu nebo je slyším, vždy se výborně bavím. I proto jsem se na některé zaměřil,“ přiznal Pavel Poc pro ParlamentníListy.cz. Jak dodal, podle něj média a spolu s nimi někdy i politici často svým neprofesionálním přístupem bez ověřování zpráv deformují veřejné mínění.

„Těm, kdo takto balamutí lidi, ani těm, kdo jim v tom vydatně přizvukuje, nic nehrozí. Média mají moc bez odpovědnosti a ti, kdo jim přizvukují, jsou beztrestní. I proto bych rád některé věci uvedl na pravou míru,“ poznamenal Poc.

Kadeřnicím zakážou podpatky?

Tato nebo obdobně znějící zpráva se rozšířila českými sdělovacími prostředky 10. dubna 2012. „Televize Nova dramaticky a katastroficky hlásila, že bruselští úředníci připravili další absurdní směrnici, kterou Evropská unie zakáže kadeřnicím nejen podpatky, ale i šperky a dokonce upraví i to, o čem se budou moci se zákazníky bavit. Ve své reportáži pak televize zkoumala obutí českých kadeřnic. Deník pak nařknul ze stejné věci Evropskou komisi a propojil údajnou směrnici s chystanou dohodou mezi sdružením EU Coiffure zastupující evropské salóny a odbory evropských kadeřníků,“ popsal jeden z příkladů Pavel Poc. Když se zajímal o to, kde se tato zpráva vzala, ukázalo se, že má původ v bulvárních tištěných médiích The Sun a Daily Mail ve Velké Británii.

„Ve skutečnosti ale nešlo o žádnou směrnici Evropského parlamentu ani rady, či nějaký návrh Evropské komise, ale o dohodu zaměstnavatelského sdružení EU Coiffure a zaměstnanecké organizace UNI Europa Hair and Beauty, tedy kadeřnických odborů. Zástupci zaměstnavatelů ji podepsali se zástupci zaměstnanců v Bruselu 26. dubna 2012. Evropský komisař pro sociální záležitosti Lászlo Andor pochopitelně podpořil dohodu sociálního dialogu, který zlepšuje pracovní podmínky kadeřníků, protože to ukazuje cestu i ostatním oborům k dosažení shody na zlepšení pracovních podmínek. Britské bulvární listy ale vytvořily na základě této dohody nesmyslné titulky a přidaly šťavnatou spekulaci. Česká média věc převzala, zkomolila dál obsah a na světě byla bruselská kauza,“ pokračoval dále europoslanec.  V této souvislosti pak prý dostal dokonce e-mail od českého sdružení kadeřníků, který ho a další europoslance vyzýval k zastavení této absurdity. „Zjistit, že toto sdružení je přitom členem EU Coiffure, přitom zabralo jen pár minut. Chudák jeho předseda však vůbec nepochopil, že média píší o jeho vlastní dohodě,“ vysvětlil Poc.

Zdroje: