Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Epidemie covidu v Česku dál slábne, v neděli přibylo necelých 400 případů

Epidemie covidu v Česku dál slábne, v neděli přibylo necelých 400 případů
Od začátku epidemie covidu v březnu 2020 se novým typem koronaviru v Česku prokazatelně nakazilo 3,9 milionu lidí. Zemřelo 40 164 z nich (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V neděli testy prokázaly 396 nových případů covidu-19, o třetinu méně než před týdnem. Ubylo ale i testů, jejichž počet klesl v mezitýdenním srovnání o více než pětinu.

Hospitalizovaných s pozitivním testem bylo v neděli 560 lidí, nejméně od poloviny října. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Kromě necelých 400 nově potvrzených případů testy v neděli zachytily ještě 79 vzorků s podezřením na opakovanou nákazu. I to představovalo mezitýdenní pokles o zhruba 30 procent.

Za celý duben bylo potvrzeno 83 343 případů covidu-19, nejnižší měsíční počet od loňského října. Oproti březnu byl počet nově odhalených případů přibližně třetinový.

Za poslední týden připadá v Česku na 100 000 obyvatel 93 nových případů infekce novým typem koronaviru. Nejméně příznivá situace je v Praze a středních Čechách. V hlavním městě hygienici odhalili za posledních sedm dní 157 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel a ve Středočeském kraji 107 případů. Naopak nejnižší týdenní incidenci vykazuje Liberecký kraj.

Od začátku epidemie covidu v březnu 2020 se novým typem koronaviru v Česku prokazatelně nakazilo 3,9 milionu lidí. Zemřelo 40 164 z nich.

V nemocnicích bylo na konci minulého týdne 560 lidí s pozitivním testem na covid. Stav 23 z nich lékaři hodnotili jako těžký. V mezitýdenním srovnání klesl počet hospitalizací o 275.

Vzhledem k příznivému trendu nemusí mít nemocnice od neděle vyčleněná speciální lůžka pro pacienty s covidem. Pro zdravotníky také není dále povinné hlásit neprodleně ministerstvu zdravotnictví všechny změny obsazenosti lůžek intenzivní péče a zdravotníky v izolaci a karanténě pro sledování jejích celostátních kapacit. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

V neděli laboratoře otestovaly na přítomnost nového typu koronaviru 4366 vzorků. Bylo to o 1250 méně než o týden dřív. Počty provedených testů v Česku klesají od začátku února. Výjimkou bylo období po Velikonocích, kdy počty testů v mezitýdenním srovnání stouply v důsledku nízké srovnávací základny z období velikonočních svátků.

Kromě zájmu o testování dlouhodobě klesá také počet podaných dávek očkování proti těžkému průběhu covidu. V neděli jich zdravotníci aplikovali 90, zatímco o týden dřív přes 140. Dokončené očkování proti covidu má v ČR téměř 6,9 milionu lidí. Pro posilující dávku si přišlo 4,16 milionu z nich.

Zdroje: