Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Británie už za deset let zakáže prodej aut na benzín a naftu

Británie už za deset let zakáže prodej aut na benzín a naftu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Británie od roku 2030 zakáže prodej nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem. To je o pět let dříve, než původně plánovala.

Vláda podle premiéra Borise Johnsona v rámci takzvané zelené průmyslové revoluce, do které chce investovat asi 12 miliard liber (355 miliard Kč), počítá do roku 2030 se vznikem 250 tisíc nových pracovních míst v energetice, dopravě a technologickém sektoru.

"Nyní je čas pro zelené oživení s vysoce kvalifikovanými pracovními místy, která lidem poskytnou uspokojení z vědomí, že činí zemi čistší, zelenější a krásnější," napsal premiér ve sloupku, který otiskl ekonomický list Financial Times.

Británie původně v rámci snahy o snižování emisí skleníkových plynů plánovala zakázat prodej nových vozů na benzin a naftu od roku 2040. Již v únoru ale Johnson termín posunul na rok 2035. Automobilky mají z dalšího uspíšení zákazu obavy, ambiciózní podle nich byl už původní termín.

Nový harmonogram nebude platit pro hybridní automobily, které kombinují elektrický a fosilní pohon. Ty se budou moci prodávat až do roku 2035. Vládní plány kromě zákazu prodeje benzinových a naftových aut zahrnují také například podporu využívání jaderné a větné energie. Cílem vlády je rovněž učinit z jízdy na kole a z chůze atraktivnější způsoby cestování.

Zdroje: