Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Dýně, kapusta či česnek: Sice příliš nevoní, ale pomáhají s hubnutím

Dýně, kapusta či česnek: Sice příliš nevoní, ale pomáhají s hubnutím
Dýně jsou bohatým zdrojem provitaminu A. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Denně na nás útočí tipy a rady na rychlé a snadné hubnutí. Pravda je ale taková, že žádná univerzální dieta ani zázračná potravina, díky které půjdou kila šmahem dolů, neexistuje. Některé potraviny nám ale mohou prokázat dobrou službu.

Dlouhodobě zdravé a štíhlé tělo získáme kombinací vyváženého jídelníčku a pravidelného pohybu. Pokud tedy chceme hubnout, musíme se naučit především správně jíst. Které potraviny tedy prospějí našemu tělu? 

Mrkev a dýně

K dosažení zdravého a štíhlého těla vám pomůže, když do svého jídelníčku zařadíte mrkev a dýni, které můžete vařit v páře, dusit nebo "zdravě" grilovat. "Tyto potraviny mají skvělé výživové hodnoty. Dýně je například zdrojem provitaminu A. Beta-karoten má zase antioxidační účinky," tvrdí nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

Kapusta

Kapusta se dá stejně jako dýně a mrkev upravovat v páře, dusit i grilovat. Podle nutriční specialistky obsahuje v porovnání se škrobovou zeleninou méně sacharidů. "Zelená listová zelenina je méně kalorická. Můžete si ji tedy dopřát ve větším množství," tvrdí Bartolomějová. Tmavá listová zelenina by měla tvořit základ zdravého jídelníčku. Kapusta, špenát nebo třeba spirulina mají vysoký obsah alkalizujícího chlorofylu, který napomáhá regeneraci buněk.

Recept na jednoduchý hummus

  • 1 plechovka proprané cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • půl šálku pasty Tahini

Postup: Cizrnu si můžete uvařit sami, popřípadě konzervovanou cizrnu propláchněte v cedníku studenou vodou, abyste ji zbavili přebytečné soli. Přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, olivový olej a Tahini. Vše rozmixujte dohladka. Podávejte s celozrnným pečivem, namazané na kouscích okurky nebo s knäckebrotem.

Luštěniny

Aby bylo hubnutí úspěšné, je důležité doplňovat bílkoviny. "K restované zelenině přidejte kvalitní maso nebo můžete zvolit luštěniny," doporučuje Bartolomějová. Zároveň však upozorňuje na nutnost hlídat si jejich množství, protože luštěniny kromě zdraví prospěšné vlákniny a rostlinných bílkovin jsou také zdrojem sacharidů.

Ani těch se ale nemusíme bát. "Kvalitní sacharidy jsou důležitou součástí jídelníčku, a to zejména u aktivních lidí. Pomáhají s budováním svalů, hubnutím a v neposlední řadě s regenerací po tréninku," vysvětluje fitness trenérka Kateřina Hollerová. Skvělým zdrojem rostlinných bílkovin jsou černé a červené fazole, čočka nebo cizrna, ze které si můžete připravit třeba chutný hummus.

Česnek, cibule, zázvor

K podpoře hubnutí a zároveň i obranyschopnosti organismu slouží pálivé koření. "Česnek, cibule, zázvor či pálivé koření jako chilli papričky dokážou jídlo nejen výborně ochutit, ale také podpoří rychlost metabolismu," upozorňuje nutriční specialistka Bartolomějová. 

Grapefruity

O grepech se dlouhodobě traduje, že napomáhají hubnutí. Celebrity v Hollywoodu svého času dokonce ujížděly na tzv. grepové dietě, které se ale vyhněte. "Hollywoodská grepová dieta, tukožroutská polévka a další diety tohoto typu jsou nesmyslné, nefungují a dokonce mohou být zdraví nebezpečné," upozorňuje nutriční specialistka.

Pokud ale grepy a další citrusové plody zařadíte do svého jídelníčku, tělu tím prospějete. "Grepy jsou dobrým zdrojem vitamínu C, draslíku, vápníku. Obsahují i cenné flavonoidy, které v těle působí jako antioxidanty," říká Bartolomějová. Grepy navíc posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů a preventivně působí proti infekcím a nachlazení.

Zdroje:
Vlastní