Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Dvojčata trpí vzácnou chorobou, zranit je může pouhé objetí

Dvojčata trpí vzácnou chorobou, zranit je může pouhé objetí
Hope a Amelia | zdroj: Profimedia

Dvojčata Amelia a Hope Mowforthovy trpí vzácným onemocněním. Jejich kosti jsou jako ze skla - tak křehké, že je může každý nešetrný dotek zlomit. 

Lékaři identifikovali vážné onemocnění už dlouho předtím, než se sestry narodily - a to když byla jejich maminka Claire na přelomu čtvrtého a pátého měsíce těhotenství. 

Jejich nemoc Osteogenesis imperfecta se nazývá nemocí křehkých kostí. Způsobuje ji chybějící nebo nekvalitní kolagen, který kostem dodává pevnost a zejména pružnost. 

Odborníci předpokládali, že dvojčata nepřežijí. Sestry však překvapily, byť jejich vstup na svět na počátku loňského dubna v anglickém Hullu byl krušný.

Po porodu měla každá 15 zlomených kostí a Hope nevážila ani kilogram. Na rozdíl od své sestry také strávila měsíce v nemocnici, neboť pár týdnů po porodu měla potíže s dýcháním a diagnostikovali jí problémy s krevním tlakem a onemocnění plic. Domů se dostala až před Vánocemi. 

Děvčata, která se svou rodinou žijí v městě Hull, čelí riziku dalších zlomenin i při jinak naprosto bezpečných pohybech. Může je způsobit kýchnutí, to že se převalí na břicho, ale i projevy lásky blízkých - například srdečné obejmutí. 

Rodiče vzpomínají, že zpočátku byli v permanentním stresu a nejistotě, zda Amelie a Hope pláčou proto, že mají hlad, nebo bolestí v důsledku další zlomeniny. 

Navzdory všem útrapám děti své okolí i nadále překvapují. Amelie se v 10 měsících naučila sedět, Hope má vše složitější, ale i ona dělá pokroky. 

Kolem třetího roku čeká obě sestry operace, která zpevní jejich končetiny a podstoupí též léčbu, která posílí jejich kosti. 

Rodiče nicméně už teď zdůrazňují, že obě holčičky, které mají ještě starší sestru Siennu, překonaly mnohé. A považují to za zázrak. 

Zdroje:
Profimedia, Daily Mail