Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dům ve stylu black & white okouzlí na první pohled

Dům ve stylu black & white okouzlí na první pohled
zdroj: Jakub Šnábl

Z venkova do města a z města zase zpátky domů, na venkov. Tomáš si přál, aby jeho rodina žila v klidnějším prostředí, než je hlučné město, obklopena přírodou. V rodné vsi se naskytla stavební parcela, a tak se pustil do projektování vlastního domu ve stylu black and white.

Ke spolupráci přizval svého kamaráda architekta Michala Snášela z Uničova a podoba domu se začala záhy rýsovat. Elegantní černá krytina s glazurou, omítky kombinující šedou barvu s odstínem bílé kávy a do černobílé laděná i velkoformátová venkovní dlažba.

Rodinný dům v Jívové na Olomoucku navenek působí velmi moderním a svěžím dojmem, přesto se investor při jeho navrhování ohlížel na tradiční venkovskou zástavbu a dům zapadá do kontextu okolní krajiny. Dům o půdorysné ploše 168 m2 se táhne do patra a má klasickou šikmou střechu s keramickou krytinou.

Stavba je směrem na terasu a do zahrady otevřena díky dvěma francouzským oknům. V neobvyklé míře je vzhled domu sladěný s okolím, respektive obytná část otevřená a prodloužená směrem do zahrady. To je ostatně trend, který lze v architektuře pozorovat v posledních letech. Zahrada se stává domácím kolbištěm, na kterém se odehrávají rodinné sešlosti a přátelská setkání, hlavní relaxační zónou, ale také místem, kde si naše děti hrají, objevují brouky a testují své první vehikly. Okolí domu v Jívové je zpevněné velkoformátovou betonovou dlažbou, a tak mají Tomášovi děti pro své hrátky nebo jízdu na odrážedle pohodlné a bezpečné zázemí.

ALMA 1 Černo-bílý chodník z velkoplošné dlažby ALMA. | zdroj: Jakub Šnábl

Betonové a kamenné prvky v exteriéru ideálně korespondují s elegantním stylem domu, především jsou ale velmi praktické. „Jsem stavební inženýr a beton mne de facto živí. Z pohledu životnosti, ale i údržby má pro použití v exteriéru bezkonkurenční vlastnosti. Dřevo je krásné, ale při venkovním použití vyžaduje pravidelnou péči. A tomu jsem se chtěl kvůli své pracovní vytíženosti vyvarovat. Doma se chci věnovat hlavně rodině a koníčkům nebo odpočívat,“ vysvětluje Tomáš, který měl poměrně jasnou představu o konkrétním dodavateli. PRESBETON je z mého pohledu kvalitativně na špici a má velmi dobrý zákaznický servis. Jeho portfolio se vyjímá designově, složením betonu, ale například i vyspělou povrchovou technologií,“ pokračuje Tomáš. Betonové dlažby s těmi nejlepšími povrchy se dnes dají prakticky udržovat jako interiérové a dlouho si zachovávají svůj původní vzhled – strukturu i barevnost. Skvrny se z nich jednoduše setřou hadrem, bez nutnosti používat chemikálie nebo náročné vapkování.

ALMA (2) Velkoformátová dlažba Alma s povrchovou úpravou Perfect Clean TOP bezpečně odpuzuje vodu a zamezuje usazování nečistot. | zdroj: Jakub Šnábl

Rodinný dům v Jívové má na terase, chodnících a kolem bazénu použitou velkoformátovou dlažbu ALMA, opatřenou inovativní povrchovou technologií Perfect Clean TOP. Povrch této dlažby je ošetřen speciální kompozitní látkou, která se následně vytvrdí účinkem záření a vysoké teploty. Vzniká tak vysoce ušlechtilý povrch na bázi impregnace, který odpuzuje vodu, olej a další zdroje znečištění, které jinak způsobují trvalé a nevratné estetické znehodnocení dlažby. Majitel zvolil dlažbu o rozměrech 60x60 cm a znovu si pohrál s kontrastem odstínů černé a bílé.

ALMA Dlažba ALMA s mírně zvrásněným povrchem dokonale imituje kámen. | zdroj: Jakub Šnábl

Projektanti se drželi jednotného stylu i při výběru dalších zahradních prvků. Užitnou plochu se vjezdem do garáže vyčleňují skladebné kameny ALTERNO, s hladkým povrchem a v barevnosti colormix Piano. Tento typ venkovní dlažby je vhodný pro pochozí plochy a místa s občasným pojezdem osobních automobilů.

ALTERNO a ALMA Chodníček z nášlapných kamenů ALMA zasazený v kamínkovém loži usnadňuje vsakování dešťové vody. Skladebná dlažba ALTERNO je ideální i pro mírně zatěžované plochy občasným pojezdem automobilů. | zdroj: Jakub Šnábl

Velmi elegantně a čistě pak působí betonový plot z tvarovek SIMPLE BLOCK. Majitel si sám navrhl a nechal na míru vyrobit černé, kovové výplně mezi betonovými sloupky. Výhodou zdicího systému je bezespárové zdění, pohledové části tvarovek navíc nevyžadují žádnou další povrchovou úpravu.

SIMPLE BLOCK zdroj: Jakub Šnábl

Asi tak to vypadá, když si dům oblékne smoking. A když investor do svého domu vtělí svou osobnost. Kořeny na venkově, ale moderní smýšlení. Rodinný dům v Jívové je elegantní, ale přitom velmi praktický. Je dobrým sluhou svému majiteli, který dělí svůj čas mezi práci ve městě a rodinný život na vsi.

Rodinný dům v Jívové
Projekt: Ing. arch. et Ing. Martin Snášel, Uničov

Zdroje:
Inzerce