Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 22°C Polojasno

Duda gratuloval Pellegrinimu, podle Orbána jde o vítězství pro zastánce míru

Duda gratuloval Pellegrinimu, podle Orbána jde o vítězství pro zastánce míru
Maďarský premiér Viktor Orbán | zdroj: Facebook: Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pogratuloval slovenskému předsedovi sněmovny Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Jde podle něj o vítězství zastánců míru v Evropě. Blahopřání vzkázal i polský prezident Andrzej Duda. Polská média nicméně píší, že Pellegriniho zvolení patrně nevěstí nic dobrého pro Ukrajinu, která se s pomocí Západu brání ruské invazi. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen svou gratulaci zveřejnil na síti X.

"Srdečné gratulace Pellegrinimu k drtivému vítězství ve slovenských prezidentských volbách," napsal Orbán, který připojil i blahopřání ve slovenštině. Maďarský premiér, který udržuje s Moskvou spolupráci navzdory jejímu tažení na Ukrajině, Pellegriniho zvolení uvítal i skrze jeho vyjádření o potřebě míru na ukrajinské frontě.

Kyjev nechce jednat o míru za situace, kdy část jeho území okupuje ruská armáda. Požaduje také obnovení ukrajinských hranic v podobě z roku 1991, tedy včetně Krymského poloostrova, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo už v roce 2014.

Tyto požadavky Rusko, které si ke svému území kromě Krymu připojilo i čtyři ukrajinské oblasti, odmítá. Pro Kyjev jsou pak hovory o mírovém řešení konfliktu podporou kremelské agendy.

"Zvolenému prezidentovi Peteru Pellegrinimu gratuluji k vítězné kampani a důvěře, kterou do něj jeho krajané vložili. Počítám s tradičně velmi dobrou sousedskou spoluprací," uvedl dnes polský prezident Duda.

Polsko je spolu s dalšími zeměmi Evropské unie a NATO jedním z významných podporovatelů Ukrajiny ve válce, kterou na jejím území v únoru 2022 rozpoutalo Rusko. Současná slovenská koaliční vláda premiéra Roberta Fica, jejímž je Pellegriniho strana Hlas-sociální demokracie členem, ale po svém nástupu k moci zastavila vojenskou pomoc Ukrajině a zastává politiku vstřícnou vůči Moskvě.

Vítězství Pellegriniho nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

Protiruské sankce kritizuje také maďarská vláda a odmítá Ukrajině posílat zbraně. Možného sblížení vztahů v otázce konfliktu si dnes všimla maďarská média, podle kterých Pellegrinimu pomohla volby vyhrát jeho "protiválečná" kampaň.

Server 444.hu poznamenal, že Pellegriniho před druhým kolem podpořil i zástupce maďarské menšiny na Slovensku Krisztián Forró a postavila se za něj i maďarská veřejnoprávní televize M1.

"Gratuluji Peteru Pellegrinimu ke zvolení příštím prezidentem Slovenské republiky. Přeji vše nejlepší při plnění povinností, které vám vaši spoluobčané svěřili, a těším se na konstruktivní spolupráci," napsal Van der Bellen. "V této náročné době bude klíčové dále posilovat vynikající vztahy mezi našimi dvěma zeměmi jako sousedy a partnery v rámci EU," dodal rakouský prezident.

Zdroje: