Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Podle západních médií je zvolený slovenský prezident proruský populista

Podle západních médií je zvolený slovenský prezident proruský populista
zdroj: peterpellegrini.sk

Vítězství předsedy parlamentu Petera Pellegriniho v rozhodujícím druhém kole přímé volby nového slovenského prezidenta si všímají zahraniční média. Německý týdeník Die Zeit označil budoucího slovenského prezidenta v titulku za populistu a britská BBC za proruského populistu. O proruské orientaci a Pellegriniho vazbách na populistického premiéra Roberta Fica píše i americký deník The New York Times (NYT), podle nějž Pellegriniho vítězství posílí vliv Rusku nakloněných politických sil ve střední Evropě. Německý deník Die Welt zdůraznil, že Německo po vítězství Pellegriniho nemůže Slovensko odepsat, ale naopak se o něj musí více zajímat.

Podle NYT se na slovenské prezidentské volby nahlíželo jako na test rozložení síl mezi politickými tábory s výrazně odlišnými názory na Rusko. List zdůrazňuje, že Pellegrini je proti poskytování vojenské a finanční pomoci Ukrajině, zatímco poražený bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok Ukrajinu vytrvale podporoval.

Podle agentury AP se kritici slovenské vlády podporované Pellegrinim obávají, že Slovensko pod vedením Fica opustí svůj prozápadní kurz a bude následovat Maďarsko vedené populistickým premiérem Viktorem Orbánem. Podle BBC bylo Slovensko před nástupem Ficovy vlády jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny. Až Pellegrini nahradí ve funkci prezidenta Zuzanu Čaputovou, Ukrajina definitivně ztratí podpůrný hlas v této členské zemi EU a NATO, dodává britská zpravodajská stanice.

Jako o populistickém kandidátovi píše o pravděpodobném příštím prezidentovi i francouzský deník Le Monde. Toho, že je Pellegrini skeptický vůči pomoci Ukrajině, si všiml i britský deník The Guardian.

Podle německého deníku Die Welt v evropských metropolích z Pellegriniho vítězství jásal málokdo, přesto se Berlín a Brusel musí o to více snažit, aby kontakt s Bratislavou nebyl zastaven. "V době, kdy Rusko vede zločinnou válku a ostatním Evropanům otevřeně vyhrožuje, je třeba držet pohromadě," zdůraznil list. "Německo je pro Slovensko nejdůležitějším obchodním partnerem. Země je silně integrována do řetězců německého průmyslu. Toto musí Berlín proměnit v politický kapitál," dodal Die Welt o potřebě udržet kontakty se Slovenskem.

Zdroje: