Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Drsňák Biden by mohl zamíchat kartami. Zatopil by republikánům i Clintonové

Drsňák Biden by mohl zamíchat kartami. Zatopil by republikánům i Clintonové
Viceprezident Joe Biden se "svým šéfem" Barackem Obamou | zdroj: Profimedia

Kampaň amerických demokratů k prezidentským volbám je k smrti nudná. Rozhýbe ji drsný vtipálek Joe Biden?

Jmenuje se Joseph Robinette Biden, ale v Americe je znám jako Joe, anebo Joe Mac či Joe Amtrak. První přezdívku si vysloužil za pojídání hamburgerů, druhou za cestování vlakem stejnojmenného dopravce z domovského Wilmingtonu do Washingtonu.

To bylo v dobách, kdy Biden působil jako senátor. Nyní je viceprezident a řeší dilema, zda se přihlásit do prezidentských voleb a usilovat o nominaci demokratů na nejvyšší funkci.

Jeho bratr Frank v tom má jasno. V deníku Tampa Bay mu vzkázal: "Go, Joe, go!" ("Jdi do toho, Joe!")

Ke kandidatuře vyzývají Bidena také další Američané, kterým se zajídají robotické projevy a plastové úsměvy bývalé první dámy a zatím jasné jedničky mezi kandidáty demokratů Hillary Clintonové.

Nedávno jsem v jedné z pražských hospod s partou Američanů stočil řeč na volby a na Bidena. "Joe? Je praštěný, ale je to správný Američan, mohl bych ho volit," řekl (ve střízlivém stavu) George z Bostonu. Jeho parťáci přikyvovali.

A co na to Joe? Když se ho na tiskové konferenci zeptala zpravodajka deníku Wall Street Journal, zda bude kandidovat na prezidenta, uzemnil ji: "Jo, ale musíte do toho jít se mnou jako 'running mate' (spolukandidátka, v tomto případě kandidátka na viceprezidentku)."

Jeho bonmoty jsou pověstné, ale někdy se s nimi Joe dostává za hranu. O Baracku Obamovi řekl, že to je "první Afroameričan, který mluví srozumitelně, je pohotový, čistý a vypadá dobře."

Obama se neurazil. Vzal ho jako "running mate" a Biden chválou na prezidenta nešetřil. Při podpisu reformy amerického zdravotnictví, která zavedla povinné zdravotní pojištění, se k Obamovi naklonil a pravil: "Tak tohle se ti fakt povedlo. To je kurevsky velká věc."

Patrně netušil, že ho mohou zachytit mikrofony, nebo si s tím nelámal hlavu. Je prostě zemitý, v Česku bychom řekli "mluví, jak mu zobák narostl".

Bidenovu tvrdost a jadrnost pocítili také republikáni, kteří ho kritizovali za to, že odmítl hlasovat pro federální zákon zakazující potraty. Zpochybňovali jeho víru. Katolík a potomek irských přistěhovalců se s nimi nepáral.

"Vrazím svůj růženec do krku (podle některých svědků 'do zadku') republikánovi, který mi řekne, že nejsem věřící," obořil se na kritiky rozdurděný Biden.

Na jeho prostořekost si Američané už dávno zvykli. Jenže Joe Biden se do jejich povědomí zapsal nejen bonmoty a drsným slovníkem. Zanechal výrazné stopy v politice.

V Senátu připravoval několik trestních zákonů. Jeden, jehož předlohu vypracoval, má v názvu "Bidenův". Je to zákon proti násilí páchaném na ženách (Violence Against Women Act), jehož první verzi schválil Kongres v roce 1966.

Biden se zasadil za to, že v Americe byly zakázány steroidy (látky používané pro posílení svalové hmoty) a především prosadil ekonomické zákony spojené s balíčky na podporu americké ekonomiky otřesené krizí v roce 2008.

Když položíme na misky vah argumenty pro a proti kandidatuře Joea Bidena, dostaneme tento výsledek:

Pro:

1) Nadějný marketing

Průzkum Quinnipiacské univerzity naznačil, že by Biden ve volbách nebyl bez šancí.

Univerzita provedla v srpnu průzkum ve třech klíčových ("swing") státech – na Floridě, v Ohiu a v Pensylvánii. Zjišťovala, jak by si hlavní kandidáti demokratů a republikánů vedli v přímém souboji. Do sondy zařadila také Bidena, byť se do prezidentských voleb ještě nepřihlásil. Výsledek je překvapivý.

Biden byl úspěšnější než republikáni. Ve všech třech státech vyhrál nad Donaldem Trumpem a ve dvou nad Jebem Bushem. Pouze na Floridě ho Bush porazil. Tam však Jeb vládl jako guvernér, je to jeho domovský stát.

Biden proti republikánům obstál v průzkumu lépe než Clintonová, která v nejnovějších sondách ztrácí. Jeho výsledek je pozoruhodný také tím, že na rozdíl od Clintonové či Bushe a Trumpa nevede volební kampaň.

2) Starý mazák

Joe Biden je veteránem americké politiky. Působí v ní 41 let, z toho 34 roků zasedal v Senátu. Prostě insider.

Právě pro jeho zkušenost a znalost politického prostředí si ho před sedmi lety vybral tehdejší benjamínek Barack Obama za viceprezidenta.

Poprvé vyhrál Biden senátní volby v roce 1972 a následující rok nastoupil do Senátu ve věku pouhých 30 let - to je v Americe dolní věková hranice pro senátora (v Česku je o deset let vyšší). Potom zvítězil Joe v senátních volbách ještě pětkrát za sebou.

V Senátu předsedal výboru pro soudnictví a také vlivnému výboru pro zahraniční vztahy.

"Tenhle chlapík (Biden) je o zahraniční politice informovaný lépe než John Kerry (nynější ministr zahraničí) a Hillary Clintonová (bývalá šéfka diplomacie)," citoval zpravodajský portál The Atlantic šéfa demokratů v Jižní Karolíně Dicka Harpootliana.

Totéž platí o Bidenově znalostech poměrů v Kongresu.

Z Kapitolu (sídlo obou komor Kongresu - Sněmovny reprezentantů a Senátu), kde zastupoval svůj domovský stát Delaware, Biden nikdy nezmizel. Počátkem roku 2009, kdy složil slib jako viceprezident, skončil jako řadový senátor, avšak jako viceprezident se automaticky stal předsedou Senátu. A jako prezidentova pravá ruka nechyběl u žádných klíčových rozhodnutí.

3) Kapitán Amerika

Američané dávají u prezidentů přednost vůdcovským typům. Právě do této kategorie Joe Biden patří. Je rozhodný, přímočarý. Má autoritu i mezi republikány. Nezahlédnete ho v rozpacích či nejistého a zmateného.

První dáma Michelle Obamová mu říká Kapitán Amerika. Jak pro jeho vůdcovský naturel a odvahu, tak pro nezdolný optimismus.

4) Příběh dobrý i pro Hollywood

Joe Biden má za sebou silný životní příběh. A ty Amerika miluje.

Ustál těžké rány. Jeho první manželka a dcera zahynuly při autonehodě v roce 1972 krátce poté, co Biden poprvé vyhrál v Delaware volby do Senátu. Joe se potom dokázal postarat o dva syny, kteří byli při nehodě zraněni.

Letos v květnu zemřel na rakovinu mozku jeho syn Beau z prvního manželství, což sympatie Američanů k viceprezidentovi posílilo.

Proti:

1) Tahle země není pro starý

Bidenovi je 72 let. Pokud by ho Američané zvolili, nastoupil by do Bílého domu ve věku 74 let. Byl by to nejstarší začínající prezident.

Dosud tento primát patří Ronaldu Reaganovi, který Americe vládl v letech 1981 až 1989 a prezidentský slib skládal v 69 letech. Pravda, Američané ho hodnotí jako jednoho z nejúspěšnějších prezidentů. Také ale pamatují, že na konci druhého období u něj byla patrná demence vyvolaná Alzheimerovou chorobou.

Kdyby Biden vydržel v Bílém domě dvě období, končil by jako dvaaosmdesátiletý.

(Pro lepší přehled ještě trochu statistiky: Průměrný věk amerických prezidentů při první inauguraci je 54 let. Bill Clinton v Bílém domě začínal ve 46 a nejmladším šéfem státu se stal v roce 1901 dvaačtyřicetiletý Theodore Roosevelt.)

2) Ztroskotanec prezidentských kampaní

Biden je veteránem americké politiky, kovaný insider. Šestkrát za sebou vyhrál volby do Senátu. Prezidentské volby – to je však jiný svět. Kandidoval v nich dvakrát, poprvé v roce 1988, podruhé v roce 2008. V obou případech odstoupil už po prvních primárkách demokratů.

Nebývá přitom obvyklé, aby se o stranickou nominaci demokratů ucházel politik, který ji předtím několikrát nezískal a má na sobě stigma porážek.

3) Příliš velká Hillary

Pro Bidena může být překážkou postoj vedení Demokratické strany a většiny tradičních sponzorů demokratů. Momentálně to vypadá, že demokraté chtějí do souboje o Bílý dům stůj co stůj vyslat poprvé ženu.

Clintonovou nicméně začínají srážet staré prohřešky a přešlapy. Pro vedení demokratů je "too big to fail" (příliš velká na to, aby ji nechali padnout). Tento postoj se však může změnit.

4) Vlak má zpoždění

Pokud by volební Amtrak s Joe Bidenem přece jen vyjel, měl by velké zpoždění.

Volby prezidenta jsou ještě daleko, Obamova nástupce vyberou Američané až počátkem listopadu příštího roku, tedy za čtrnáct měsíců. Jenže do prvních primárek demokratů zbývá pouhých pět měsíců - jsou naplánovány na počátek února příštího roku. A Biden dosud nedal dohromady volební štáb, natož volební infrastrukturu v klíčových státech nebo peníze na kampaň.

5) Rodina v reality show

Jedním z důvodů, které by Bidena mohly přimět, aby kandidaturu hodil za hlavu, je ohled na rodinu, jež po smrti syna Beaua prochází těžkým obdobím. Pokud by se Biden vrhl do voleb, jeho blízcí by museli zapomenout na soukromí. Média by sledovala Bidenovy děti i manželku a propírala jejich minulost. Stali by se herci ve volební reality show.

Shrnuto a podtrženo

Jak Bidenovo rozhodování dopadne? Převáží "pro" nebo "proti"? Mezi funkcionáři Demokratické strany převládá názor, že Biden do voleb nepůjde. Jenže jeden nikdy neví

Joe je každopádně obezřetný a zdrženlivý, zkoumá terén. Setkává se s představiteli demokratů, sponzory, poradci a přáteli, aby zjistil, jakou může mít podporu a jaké jsou jeho šance. Nepochybně také sleduje pokles preferencí Clintonové a zjišťuje, nakolik je zranitelná.

Hillary dosud nemá mezi demokraty důstojné soupeře, jen "béčka" - tréninkové sparing partnery. Biden je jiná kategorie, v politice platí za těžkou váhu. Pokud by do prezidentského souboje demokratů vstoupil, byl by "game changer" - ten, kdo rozhoduje o změně hry.

Z primárek demokratů by v takovém případě mohlo být pořádné drama.

Zdroje:
Vlastní