Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Kandidát na amerického prezidenta John Kasich se mýlí. Nemá český původ!

Kandidát na amerického prezidenta John Kasich se mýlí. Nemá český původ!
John Kasich má v zeměpisu trochu guláš, stejně jako ve své rodinné historii | zdroj: Profimedia

V kampani k volbám amerického prezidenta se objevil politik, který o sobě tvrdí, že má české kořeny - John Kasich. Jenže nahlíženo z Česka to žádný našinec není.

John Kasich je překvapením souboje amerických republikánů o nominaci do prezidentských voleb. Do volební kampaně vstoupil teprve před měsícem jako šestnáctý v pořadí. Brzy se však propracoval mezi nejsledovanější kandidáty.

Kasich vyvolal pozornost také v Česku. Důvod je nasnadě: říká, že má česko-chorvatsko-maďarský původ. Z Česka prý pochází jeho babička a z Chorvatska jeho děd. Maďarské kořeny politik nevysvětluje.

Tuto Kasichovu verzi převzala média jako hotovou věc. Jenže Kasich se mýlí. Nemá české, ale slovenské kořeny.

Vyplývá to z informací dostupných na internetovém portálu Ancestry.com, na němž Američané pátrají po svých předcích. Jeho stránky obsahují genealogické databáze, údaje ze sčítání obyvatel, evidenci přistěhovalců a poznatky si na nich vyměňují lidé hledající příbuzné.

Na tomto portálu je zmíněna Kasichova babička. Jmenovala se (za svobodna) Eva Lukanová a pocházela ze slovenských Košic. Do Ameriky odešla s bratrem Andrejem kolem roku 1905.

Tehdy byly Košice součástí Rakouska-Uherska, spadaly do oblasti Horních Uher. Patrně proto Kasich tvrdí, že má mimo jiné maďarský původ.

Později (1918-1939) patřilo město do Československa, válečného Slovenského štátu (1939-1945), znovu do Československa (1945-1992) a teď do samostatného Slovenska (od roku 1993).

Z údajů na Ancestry.com dále vyplývá, že Eva Lukanová si v Americe změnila křestní jméno na Evelyn a provdala se za Charlese Kasiche. Manželům Kasichovým se narodil syn John, otec prezidentského kandidáta a nynějšího guvernéra státu Ohio.

Kořeny z matčiny strany definuje Kasich správně, leží v Chorvatsku. Jeho prarodiče Anton Vuković a Barbara Peckovičová emigrovali do Ameriky, kde se jim narodila dcera Anne, guvernérova matka.

Kasichovi rodiče žili v městečku McKees Rocks, známém také jako Rocks, ve státě Pensylvánie, kam na přelomu devatenáctého a dvacátého století směřovalo mnoho Slováků. V Rocks se jim narodil syn, kterého pojmenovali po otci John.

Pro úplnost: Kasichovi rodiče zahynuli v roce 1987 při automobilové nehodě. Do jejich auta narazil opilý řidič.

Tápali také Albrightová a Kerry

Obdobným tápáním ve svém původu prošli jiní američtí politici John Kerry a Madeleine Albrightová.

Nynější ministr zahraničí Kerry kandidoval za demokraty v prezidentských volbách v roce 2004 proti republikánovi Georgi Bushovi mladšímu. Ještě na počátku kampaně v životopisu uváděl, že má irský (a také katolický) původ. Ostatně, nasvědčovalo tomu jeho příjmení.

Jenže genealog Felix Gundacker pracující pro deník The Boston Globe vypátral, že politikův dědeček se narodil v městečku Bennish, nyní Horní Benešov, které leží v podhůří Jeseníků, v českém Slezsku.

Byl to německý žid Fritz Kohn. Později přestoupil ke katolíkům, u vídeňského notáře si dal změnit příjmení na Kerry a odplul do Ameriky, kde se zapsal pod křestním jménem Fred.

John Kerry ujišťoval, že o svém skutečném původu do té doby nic nevěděl. Opravdu? Neměl snad dobrý důvod pro to, aby ho tajil? Vždyť v letech 1985 až 2013 byl senátorem za stát Massachusetts a opíral se o hlasy tamní početné komunity irských přistěhovalců. Jinými slovy: těžil ze svého příjmení.

Zato Madeleine Albrightová (Marie Korbelová) měla o svém původu jasno: Na rozdíl od Kasiche nebo Kerryho se nenarodila v Americe, ale v Praze. Po komunistickém převratu v roce 1948 s ní rodiče emigrovali do Ameriky.

Albrightová však tvrdila, že se narodila do katolické rodiny. Až poté, co v roce 1997 přišla jako ministryně na State Department (americké ministerstvo zahraničí), deník Washington Post informoval, že pochází ze židovské rodiny Körbelů. Její rodiče konvertovali ke katolictví a dceru dali pokřtít.

Uzdraví Kasich vztahy s Evropou?

Proč republikán Kasich prohlašuje, že má české kořeny? Kdo ví, možná proto, že mu jako mnoha Američanům Česko a Slovensko dosud splývá v jeden státní celek a Česko vnímá jako synonymum pro Československo.

Kasich se přitom ke svému původu hrdě hlásí a ujišťuje, že jako prezident bude dbát na dobré vztahy s oblastí, odkud pochází jeho předkové. "Musíme uzdravit vztahy s Evropou, střední Evropou. Myslím, že podlehly erozi," řekl v rozhovoru pro deník Christian Science Monitor.

Jak vyplývá z jeho tápání ve vlastním rodokmenu, o střední Evropě a její historii má chatrné znalosti. To ale ještě neznamená, že se nemůže stát americkým prezidentem. 

Vždyť Madeleine Albrightová měla ve škole ze zeměpisu čtyřku. A dotáhla to až na šéfku americké diplomacie!

Zdroje:
Vlastní