Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 19°C Oblačno

Aktualizováno: Pro Čechy v Izraeli vyrazí druhý repatriační letoun, další budou následovat

Aktualizováno: Pro Čechy v Izraeli vyrazí druhý repatriační letoun, další budou následovat
Jan Lipavský. | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Pro Čechy, kteří po teroristických útocích palestinských radikálů uvázli v Izraeli, dnes vyrazí do Tel Avivu druhý repatriační letoun, potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Další lety budou následovat, premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že lety budou pokračovat do konce týdne.

Prvním se vrátilo v noci 34 lidí společně s Lipavským, který v úterý do Izraele dorazil z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu.

V cestovatelském systému Drozd eviduje ministerstvo zahraničí aktuálně 181 Čechů v Izraeli, minimálně desítky se snaží nějakým způsobem dostat do Česka, řekl na dnešním briefingu Lipavský. Podle Lipavského do Česka přiletěli zejména lidé, kteří se proaktivně obrátili na velvyslanectví v Tel Avivu. „Také tam bylo několik případů třeba rodiny s dětmi. Let jsme dokázali naplnit do posledního místa,“ poznamenal.

V případě, že by další Češi měli zájem o repatriační let, doporučuje šéf diplomacie obrátit se na ambasádu či ministerstvo, případně jiné standardní konzulární kanály. Doporučil také registraci v systému Drozd. „Průběžně sestavujeme seznamy, vytváříme si obrázek o tom, jak situace vypadá,“ uvedl. Vycházet bude z doporučení pracovní skupiny, následně se případně obrátí na další členy vlády.

Lipavský také uvedl, že nyní nevidí reálnou možnost, jak by český stát mohl dosáhnout návratu dětí, které podle iniciativy Pod svícnem unesl bývalý manžel týrané ženy zprvu do Dubaje, nyní se ale nacházejí v Pásmu Gazy.

„Bohužel realita je taková, že pokud nedojde k nějaké shodě, tak nemáme právní nástroj vůči Gaze, která je ovládaná teroristickým hnutím, jak se čehokoli domoci,“ řekl. Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva v pondělí ČTK řekla, že resort případ řeší prostřednictvím čtyř zastupitelských úřadů - v Abú Zabí, Káhiře, Tel Avivu a Ramalláhu.

V Izraeli se Lipavský v úterý setkal se svým protějškem Elim Kohenem a prezidentem Jicchakem Herzogem i s vnučkou ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy. Při jednání s Kohenem zopakoval nabídku české pomoci, nyní se čeká na případnou oficiální žádost izraelské strany. Lipavský předpokládá, že půjde spíše o záležitosti v kompetenci ministerstva obrany.

Počet obětí víkendového útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael stoupl na 1200, uvedla v noci na dnešek izraelská veřejnoprávní televize Kan. Podle dřívějších palestinských vyjádření izraelské protiúdery od soboty zabily přes 900 lidí.

„Barbarský útok teroristů z Hamásu mě osobně naprosto šokoval, myslím, že šokoval úplně každého,“ řekl Lipavský. Svému izraelskému protějšku Kohenovi sdělil, že Česko plně podporuje právo Izraele na sebeobranu. Neznamená to podle Lipavského, že by Česko neuznávalo legitimní aspirace palestinského lidu, hnutí Hamás je ale podle něj nereprezentuje.

Zdroje: