Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Dobré světlo i kompozice: Jak fotit pohyb nebo zvířata?

Dobré světlo i kompozice: Jak fotit pohyb nebo zvířata?
zdroj: Huawei

Existuje řada jednoduchých fíglů a rad, které pozvednou fotku o několik úrovní. Ať už jde o hru se světlem nebo přístup ke kompozici fotky, i málo dokáže udělat divy. Autorem třinácti praktických tipů je profesionální fotograf Patrik Staněk, která nám poradil jak fotit pohybující se objekty i zvířata.

Kompozice jako základ úspěchu
Kompozice je zjednodušeně řečeno způsob, jakým jsou prvky na fotografii uspořádány s ohledem na detail. Mozek totiž začne jako první vnímat linie a záchytné body, teprve potom barvy a na závěr obraz jako celek. Neexistuje návod na nejlepší kompozici. Zkušenější fotografové se zpravidla drží zlatého řezu. Běžnému uživateli však bude stačit, když si ve fotoaparátu zapne zobrazení mřížky, ve které si scenérii rozdělí. Díky mřížce se nebudete muset držet klasického modelu, kdy se hlavní bod nachází ve středu fotografie, ale může více popustit uzdu své fantazii.

patrik_1 zdroj: Huawei

Třináct tipů pro fotografování zvířat a pohybujících se objektů od Patrika Staňka
Fotit pohybující se objekty, stejně jako zvířata, je nesnadný úkol. Aby byly vaše fotky ještě lepší, přinášíme vám užitečné tipy od fotografa Patrika Staňka, které vám pomohou k zachycení dokonalého snímku.

  1. Pro zajímavější kompozici by měl být telefon umístěn v úrovni očí zvířete. Netradiční kompozici můžeme vytvořit položením telefonu na zem, čímž získáme působivou fotografii z podhledu.
  2. Ostrost fotky si zajistíme zaostřením přesně na hlavu zvířete.
  3. Zvíře ideálně fotíme tak, aby mu bylo vidět do očí. Jedná se totiž o nejdůležitější prvek na fotografii.
  4. Kompozičně správně by se mělo zvíře dívat na druhou stranu, než na tu, na které sedí. To samé platí u pohybu. Pokud se zvíře pohybuje zleva do prava, mělo by být umístěno vpravo, zatímco levá strana by měla být prázdná.
  5. Vybírejte kontrastní pozadí k barvě srsti / peří zvířete, aby zvíře co nejlépe vyniklo.
  6. Vyvarujte se na fotografii rušivých prvků, jako jsou mříže, ploty atd.
  7. Při fotografování zvířete v pohybu můžete využít funkci sériového snímání, abyste si pak mohli vybrat ten nejlepší snímek.
  8. Pokud při fotografování zvířat zkusíte použít režim "portrét," dosáhnete zajímavě rozmazaného pozadí a uměleckého efektu fotky.
  9. Využívejte možnost nastavení korekce expozice (tmavší / světlejší fotografie), abyste docílili zajímavějšího světla.
  10. Pokud fotíte přes sklo v akváriu nebo zoologické zahradě, je dobré přiblížit telefon co nejblíže sklu, abyste eliminovali odlesky.
  11. Při fotografování je důležité, aby zdroj světla, které osvětluje zvíře, byl za vámi.
  12. V případě, že fotíme v horších světelných podmínkách, je dobré si na telefonu zapnout režim “noc.” Jelikož je expoziční čas v tomto případě delší, je dobré telefon o něco opřít, případně použít malý stativ.
  13. Naučte se být trpěliví a počkat si na správný okamžik. Je lepší denně pořídit 2 kvalitní fotky než 100 podprůměrných.

patrik_2 zdroj: Huawei

Nepodceňujte světlo
Předpokladem pro vytvoření perfektní fotky je rovnoměrně rozptýlené, jemné a přirozené světlo. Pokud fotíte se sluncem těsně za hranicí záběru, zacloňte objektiv druhou rukou podobně, jako byste si chránili oči před sluncem. Díky tomu se eliminuje silná záře a obraz bude kontrastnější. Při snímání jasného slunečního světla je dobré snížit expozici nebo zapnout režim HDR. Je zde také možnost si v automatickém režimu povolit umělou inteligenci (AI). To dodá fotce hloubku a potřebnou dynamiku. Použití režimu “Pro” nám dá kontrolu nad citlivostí ISO, rychlostí závěrky, vyvážením bílé, zaostřením a celkovým jasem expozice.

patrik_3 zdroj: Huawei

Nova 9 má vše, co potřebujete
Jestli uvažujete nad výběrem zařízení pro focení fotek nejen na sociální sítě, doporučujeme Huawei nova 9, která je vybavena systémem Ultra Vision, který zahrnuje hlavní fotoaparát RYYB Ultra Vision s rozlišením 50 MP a se snímačem 1/1,56 palce, který zajišťuje vysokou citlivost na světlo. Dále pak ultra širokoúhlý fotoaparát s rozlišením 8 MP, hloubkový fotoaparát o rozlišení 2 MP, čtyřcentimetrový makro fotoaparát a přední fotoaparát s rozlišením 32 MP a velkým snímačem 1/2,8 palce.

Nyní můžete pořizovat fotografie ve vysokém rozlišení, kdykoli budete chtít, bez ohledu na denní dobu. Díky systému správy barev Full-Path P3 můžete s Huawei nova 9 zachytit přesně to, co vidíte.

patrik_4 zdroj: Huawei

Propadli jste fotografování? Soutěžte s Huawei o hodnotné ceny
Pokud jste nadšenými amatérskými fotografy, nepropásněte šanci zúčastnit se soutěže NEXT-IMAGE Awards 2021. V soutěži máte šanci vyhrát dlouho očekávaný smartphone Huawei P50, chytré hodinky Huawei Watch 3 nebo peněžní odměnu až do hodnoty 10 000 USD.

Pro přihlášení svých fototgrafií navštivte consumer.huawei.com/cz/community/next-image/ nebo svojí fotku nasdílejte na svém instagramu a použijete hashtag #HuaweiNextImage a označte @HuaweiMobileCZ/SK. Uzávěrka přihlášek je 30. listopadu 2021.

Zdroje:
Inzerce