Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Doba izolace a karantény se zkracuje na 5 dnů. Vláda schválila i testování zaměstnanců

Aktualizováno: Doba izolace a karantény se zkracuje na 5 dnů. Vláda schválila i testování zaměstnanců
Důvodem ke zkrácení karantén byla podle vyjádření členů vlády obava, že by kvůli velkému množství nakažených a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Zaměstnance čeká testování dvakrát týdně. Karanténa a izolace se zkracují na pět dní.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:41) Do karantény budou muset po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným na koronavirus nastoupit i očkovaní a lidé do šesti měsíců po prodělání covidu. Novinářům to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Očkovaných proti covidu je v současné době přes 60 procent populace a 2,5 milionu lidí už nákazu koronavirem prodělalo, část z nich je ale zároveň očkovaná. Očkovaní dosud po rizikovém kontaktu nemuseli na test ani nastoupit povinnou karanténu a prodělání nemoci lidi z těchto podmínek vyvázalo na půl roku.

Na konci listopadu hlavní hygienička metodický pokyn upravila tak, že lidé, kteří žijí s nakaženým ve společné domácnosti, musí na PCR test, ale do karantény ani do obdržení jeho výsledku nemusí.

(14:43, původní zpráva) Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka testovat dvakrát týdně antigenními testy. V případě pozitivity půjdou na pět dní do karantény. Tento režim by měl fungovat dva až tři týdny. Schválila to dnes vláda. Válek to oznámil na tiskové konferenci po jejím jednání.

Antigenní samotesty budou podle Válka hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, konkrétně fondu rezerv. „Takto zní dohoda s pojišťovnami,“ uvedl.

V současné době se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je závazné jednou týdně. Pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, musí se dostavit na oficiální odběrové místo k provedení potvrzujícího PCR testu.

Testování se bude od 17. ledna týkat všech zaměstnanců soukromých i státních firem a organizací, živnostníků a také jednatelů společností. Fungovat bude podle Válka v alternativním režimu dvakrát týdně, nebo jednou za tři až pět dnů.

Pracovník bude moci dobrovolně podstoupit ověřovací PCR test, očkovaní jich budou mít z veřejného zdravotního pojištění hrazených pět za měsíc. Válek zároveň všechny vyzval, pokud budou mít pozitivní samotest a pocítí symptomy nákazy, aby se odebrali k lékaři. S ohledem na vývoj varianty omikron by podle Válka měl tento režim platit maximálně tři týdny.

Pracovníka, který se odmítne testovat, bude muset zaměstnavatel stejně jako dosud nahlásit příslušné hygienické stanici. Zaměstnanec bude muset nosit po celou pracovní dobu respirátor, od ostatních dodržovat odstup 1,5 metru a stravovat se na odděleném místě.

Izolace a karanténa

Izolace nakažených koronavirem a karanténa jejich kontaktů se podle premiéra Petra Fialy zkrátí na pět dní. Je to potřebné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron, řekl po dnešním jednání vlády. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek doplnil, že změna bude účinná od úterý příštího týdne. V té době bude i podle Státního zdravotního ústavu omikron tvořit více než 50 procent případů.

„Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti se šířením nákazy variantou omikron dospělo k tomu, že je možné a potřebné, a to i na základě zahraničních zkušeností, zkrátit karanténu a izolaci na pět dní,“ řekl Fiala.

Ze zahraničních dat vyplývá, že omikron je nakažlivější než delta, ale do nemocnic míří menší podíl z nich s vážným průběhem nemoci. Podle predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se dá na vrcholu vlny epidemie omikronu očekávat až 50 000 nakažených za den a do nemocnic bude přijímáno i 900 pacientů denně. V jeden den by tak mohlo být i 7000 hospitalizovaných.

Do izolace nastupují lidé s potvrzenou nákazou, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. V současné době trvá dva týdny. V karanténě jsou lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. Ukončit ji šlo doteď po sedmi dnech negativním PCR testem, pokud nebyly žádné příznaky. Bez testu i karanténa trvá dva týdny.

Důvodem ke zkrácení karantén byla podle dřívějších vyjádření členů vlády obava, že by kvůli velkému množství nakažených a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky. Ústřední krizový štáb v pondělí zástupcům kritické infrastruktury zadal vypracovat plán opatření, který ji na situaci připraví.

Zdroje: